Бившият нападател на ЦСКА и българския национален отбор по футбол Димитър Бербатов даде начало на кампанията "Аз съм добрият пример" в Благоевград. Тя е организирана от община Благоевград и школата на футболен клуб Пирин, а началото беше поставено тази вечер в препълнената от деца и младежи зала "Яворов". 

Инициативата обединява спортисти, ученици, учители, родители, жители и гости на града, а целта й е не само спортно-техническото развитие на младите спортисти, но и изграждането им като хора с високи морални и етични ценности. 

"Тук съм по покана на ФК Пирин да се срещна с децата, да им презентирам това, което аз мисля, че е удачно и ще помогне в развитието им по-нататък. Има и деца, които не са футболисти, но това, което всъщност аз говоря на подрастващите, важи за абсолютно всички, защото го казвам от моя личен опит", каза пред журналисти преди да влезе в залата Бербатов.

"Разбира се, това за мен е проработило и не е гаранция, че за някой друг ще бъде същото, но някои от тези неща всеки може да запомни и да ги приложи в неговия си живот. Това важи и за родителите в крайна сметка, така че ще бъде интересно. Обичам да правя такива неща, защото предавам опита и знанията си, доколкото ги имам. Надявам се най-вече да помогна на някои от тези деца", допълни той.

Бербатов израства в школата на Пирин, а през 1998 преминава в ЦСКА и по-късно прави дебюта си с "червените". Бившият нападател заяви, че винаги се чувства комфортно при "орлетата".

“Все пак тук са минали години, в които съм израснал. Имам хубави спомени от града, майка ми е все още тук. Винаги е готино да се връщаш в Благоевград", разкри Бербатов, който коментира и поражението на България с 0:5 от Северна Ирландия.

"Неприятна загуба. Колкото и пъти да съм го повтарял, пак ще го кажа, че лицето на нашия футбол е националният отбор. Сигурен съм, че всеки от участвалите в мача си дава сметка как се е представил. Резултатът говори красноречиво за това, следователно трябва подобрение. Аз наблюдавам отстрани какво се случва и ако има момент, в който наистина преценя, че нещата не вървят в правилната посока, ще ме чуете да го казвам", заяви бившият голмайстор на английската Висша лига. 

Бербатов коментира и изказването на първия президент на Българския футболен съюз (БФС) Атанас Фурнаджиев, който предложи Министерството на младежта и спорта (ММС) да поеме контрола над детско-юношеския футбол. Според легендарния нападател, който загуби президентските избори в БФС от Георги Иванов през пролетта, това е бягане от отговорност.

"Това изглежда малко като бягане от отговорност. БФС трябва да бъде ангажиран с развитието на детско–юношеския футбол. Министерството на спорта отговаря за всеки вид спорт в България и трябва да помага на футбола, но БФС трябва да бъде по-отговорен, ангажиран и да осигури нужните условия, средства, система, програма, методология за развитие на детско-юношеските школи. БФС трябва да работи с държавата, но не мисля, че е правилно да прехвърля детско-юношеския футбол изцяло на нея и да не се занимава", категоричен е той.

Следвай ни: