Обновяването на халфовата линия на Ливърпул бе основната задача на Юрген Клоп през летния трансферен прозорец. Всичко за германеца започна добре с привличането на Алексис Мак Алистър и Доминик Собослай. След това обаче селекцията зацикли и на „Анфийлд“ така и не успяха да привлекат дефанзивен полузащитник преди началото на сезона. Челси спечели битките с Ливърпул за Мойсес Кайседо и Ромео Лавия и се оказа, че въпреки че този път американските собственици са готови да отпуснат подобаващ бюджет за класно попълнение за тази позиция, все още такова няма. Вчера излезе информацията, че Ливърпул изненадващо е договорил капитана на Щутгарт и Япония Ватару Ендо. Името е неочаквано, защото никой от трансферните специалисти на Острова не го беше включвал в списъците с потенциални трансферни цели на Ливърпул. Новият спортен директор на „червените“ Йорг Шматке, който познава много добре Бундеслигата и силните страни на съответните играчи, явно има голяма роля за този трансфер, който по принцип не се вписва в досегашната стратегия на Клоп, тъй като става дума за играч на 30 години.

Освен че е опитен футболист и лидер на клубния и националния си отбор, Ендо може да играе и като централен защитник, а Клоп искаше и ново попълнение в тази зона. Цената от 18 милиона евро също изглежда разумна, но какви са другите аргументи, мотивиращи привличането на японеца?

От началото на сезон 2020/21 досега Ендо е полузащитникът, който най-много пъти е печелил топката в първата третина на терена (254), направил е много изчиствания (175), най-много изчиствания с глава (105) и е спечелил най-много въздушни двубои (219), което е впечатляващо предвид ръста му от 178 см. Това е класация, направена сред останалите полузащитници в Бундеслигата.

Статистиката на Wyscout пък показва нагледно в какво е бил най-добър Ендо през последния сезон, в който Щутгарт до самия края се бореше за своето оцеляване. Много е интересно, че освен безспорните си дефанзивни качества, японецът е много полезен в офанзивен план. Ендо е на четвърто място в лигата по голове, отбелязани с удари извън наказателното поле – 4. Той заема същата позиция и по показателя, наречен „трета асистенция“ или „предварителна асистенция“. Това е подаването, което води директно до същинската асистенция за съответното попадение. Ендо има три такива паса през миналия сезон.

Японецът е шести по подвания от дълбочина (49') и 11-и по брой единоборства в дефанзивен план (224). Мястото му в класирането по отношение на отправените изстрели е седмо.

В класирането по общ индекс Wyscout подрежда Ендо на второ място в категорията Най-добри централни полузащитници в Бундеслигата за изминалия сезон.