Борусия (Дортмунд) направи Селтик на пух и прах. "Жълто-черните" пометоха шотландския тим със 7:1 и постигнаха втора поредна победа в Шампионската лига. Над всички на "Сигнал Идуна Парк" беше Карим Адейеми, който направих хеттрик още до почивката. Другите попадения за домакините бяха дело на Емре Джан, Серу Гираси (2) и Феликс Нмеча. Голът за "детелините" вкара Дайзен Маеда, но той със сигурност не може да се определи като почетен.

Адейеми стана вторият германски футболист с хеттрик за едно полувреме в ШЛ след Марио Гомес, който стори същото срещу Наполи с екипа на Байерн (Мюнхен). Селтик пък още веднъж показа, че е изключително слаб гост в турнира.

И двата отбора започнаха участието си в надпреварата с гръмки победи. Борусия разгроми с 3:0 като гост Брюж на "Ян Брейдел", а Селтик срази с 5:1 Слован (Братислава) в Глазгоу.

За последно съперниците се бяха срещали в евротурнирите през 1992 година, когато Борусия елиминира "детелините" на 1/16-финалите в Купата на УЕФА с общ резултат 3:1. След днешното крушение шотландският гранд продължава да няма победа при гостуване в Германия.

🚨 Unsere 𝐒𝐓𝐀𝐑𝐓𝐄𝐋𝐅 für #BVBCEL 🚨 pic.twitter.com/IYFV4FVl2r

— Borussia Dortmund (@BVB) October 1, 2024

Марсел Забитцер се завърна в групата на Борусия, след като заради лека травма пропусна победата срещу Бохум (4:2) през уикенда, но остана резерва. В този мач два гола отбеляза Серу Гираси, който поведе атаката и днес. Карим Адейеми, Юлиан Брант и Джейми Байноу-Гитенс допълниха офанзивната мощ на "жълто-черните", а в средата на терена си партнираха опитните Емре Джан и Паскал Грос. Четиримата бранители пред Грегор Кобел бяха Ян Коуто, Валдемар Антон, Нико Шлотербек и Юлиан Риерсон.

Team News from Germany 🇩🇪 📋

Here's how the Green and White line up!
#DortmundCeltic | #UCL | #CelticFC🍀 pic.twitter.com/ItyyBT3ICi

— Celtic Football Club (@CelticFC) October 1, 2024

Мениджърът на Селтик Брендън Роджърс нямаше кадрови проблеми. Той отново заложи в предни позиции на двамата японици Дайзен Маеда и Киого Фурухаши, а компания им правеше Никълъс Герит-Куен. В халфовата линия на шотландците започнаха Арне Енгелс, Калъм Макгрегър и Пауло Бернардо, а в отбрана стартираха Алистър Джонстън, Остин Тръсти, Лиъм Скейлс и Грег Тейлър.

От самото начало на мача не остана съмнение кой е по-добрият отбор. В 6-ата минута Каспер Шмайхел фаулира в наказателното поле Байноу-Гитенс и капитанът на Борусия Емре Джан реализира отсъдената дузпа. Селтик организира хубава атака в 9-ата минута, при която Енгелс центрира от десния фланг, а Маеда се вклини между централните защитници и с глава изравни - 1:1.

Радостта на "детелините" продължи само две минути. Перфектен извеждащ пас на Брант намери на скорост Адейеми, той напредна и с мощен шут под гредата върна преднината на Борусия. От този момент домакините наложиха тотален контрол над случващото се на терена и попаденията не закъсняха.

В 29-ата минута отбраната на Селтик не се справи с едно центриране от корнер и топката отиде на крака на Адейеми, който от границата на наказателното поле разстреля Шмайхел. Попадението на германския национал беше истински шедьовър, но и реакцията на стража на гостите закъсня.

След още десет минути Енгелс фаулира Адейеми в пеналта и Борусия получи втора дузпа. С нейното изпълнение се нагърби Серу Гураси, който хладнокръвно направи резултата 4:1. Малко преди почивката хеттрикът на Адейеми стана факт. Защитата в зелено-бяло отново се провали, а добре пласираният удар на Адейеми матира Шмайхел.

На старта на второто полувреме крилото на на Борусия получи лека травма и Нури Шахин реши да не рискува, като го смени с Жулиен Дюранвил. За 18-годишния талант това беше дебют в Шампионската лига. Селтик продължи да греши в дефанзивен план, но добрите намеси на Шмайхел спасиха "детелините" от нови попадения до 65-ата минута, когато Гираси получи пас от включилия се напред Шлотербек и опъна мрежата за 6:1.

Това обаче не беше всичко. В 79-ата минута влезлият като резерва Феликс Нмеча заби седми гол във вратата на "детелините" с плътен шут от ъгъла на наказателното поле. Едва тогава домакините спряха и пожалиха клетия си съперник.

От началото на сезона Селтик имаше само победи в официални мачове, но днес си пролича, че тимът няма сили да се конкурира с най-добрите в Европа.

Следвай ни: