Майнц 05 и Байерн (Мюнхен) играят при резултат 0:0 в любопитен мач от 8-мия кръг на Бундеслигата. Двата отбора се намират в коренно различна форма. Майнц е на препоследното място в класирането, като все още няма победа от началото на сезона и в 12 поредни срещи в Бундеслигата не се е поздравил с успеха. Байерн пък започна добре първенството и все още не познава вкуса на загубата, като продължава да преследва Байер (Леверкузен), Щутгарт и Борусия (Дортмунд) в челото на класирането.

Статистиката между двата отбора е повече от интересна. Майнц е доста неудобен съперник за баварския колос, като  неизменно печели  в последните си три домакински мача срещу Байерн в Бундеслигата,(3:1, 3:1 и 2:1). Наставникът Бо Свенсон пък дори има положителен баланс срещу немския хегемон и като треньор(3 победи и 2 загуби), и като бившфутболист.

So starten wir ins Topspiel gegen den @FCBayern. ✊ #Mainz05 #M05FCB pic.twitter.com/OcGtATVo6E

— 1. FSV Mainz 05 (@1FSVMainz05) October 21, 2023

Майнц има немалко кадрови проблеми преди срещата. Контузени са Филип Мвене, Андреас Ханче-Олсен, Йонатан Буркарт и Нелсон Вайпер. Ануар Ел-Гази пък бе наказан от клуба заради пропалестинските си публикации в социалните мрежи. Майнц ще разчита на Людовик Ажорк на върха на атаката, а зад него ще действат Брайън Груда и Жае-Сун Лий.

𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐗𝐈 🆚 Mainz 👊#packmas #M05FCB pic.twitter.com/upNoLESPqk

— FC Bayern Munich (@FCBayernEN) October 21, 2023

Наставникът на Байерн Томас Тухел, който е добър приятел с треньора на домакините Бо Свенсон, няма да може да използва контузените Мануел Нойер, Дайо Упамекано, Рафа Герейро, Серж Гнабри и Нусаир Мазрауи. Хари Кейн отново е на върха на атаката, като зад него ще действат Льорой Сане, Джамал Мусиала и Кигсли Коман. В средата на терена ще играят Йошуа Кимих и Леон Горетцка, а Конрад Лаймер и Матайс де Лихт също се завръщат сред титулярите за баварците.

МАЙНЦ (3-4-2-1): Центнер; ван ден Берг, Бел, Едмилсон; да Коща, Барейро, Коор, Каси; Груда, Лий, Ажорк 

БАЙЕРН (4-2-3-1): Улрайх; Лаймер, де Лихт, Ким, Дейвис; Горетцка, Кимих; Сане, Мусиала, Коман; Кейн