Един от най-успешните руски футболисти в началото на 21-и век – левият защитник Юрий Жирков даде любопитно интервю за сайта "РБ Спорт", в което говори за периода си в силния тим на Челси и приятелството си с португалския плеймейкър Деко, както и за трансферите в кариерата си. Също така обяснява, че в момента не се занимава с нищо, почива си, но коментира евентуални бъдещи планове.

С екипа на Челси той печели титлата във Висшата лига, както и Купата на Англия под ръководството на Карло Анчелоти през сезон 2009/2010, но така и не успя да стане безспорен титуляр, тъй като конкуренция му беше Ашли Коул. На стадион "Стамфорд Бридж" прекарва два сезона, в които обаче записва едва 29 срещи.

Но пък си е намерил приятели за цял живот като вратаря Петер Чех и сръбския защитник Бранислав Иванович, които говорили доста добър руски и така му помогнали за адаптацията. И не само това - намерил си е истински партньор в пиенето на алкохол в лицето на халфа Деко, даващ вид на пръв поглед на скромен и дисциплиниран футболист. Но cе оказва, че това изобщо не е така.

"Деко може да изпие шест бутилки бира една след друга, без никакъв проблем, докато аз се спирам след първата. Сега гледам мачовете на Барселона и виждам Деко да седи в ложата. Сега той е спортен директор на клуба, а аз играя в Медийната лига в Москва. Имаше време, когато ходехме заедно на мачове, седнали един до друг в автобуса. Деко винаги ми купуваше бира. Даваше ми една, аз я изпивах и спирах. След това ми даде втора, аз едвам я приключвам с доста мъки и не искам повече. Деко можеше да изпие шест бутилки бира и след това да каже: "Ето аз съм руснак, а ти не си“ и да вдигне вежди", разказва вече 41-годишният бивш халф-бек.

След като става ясно, че трудно ще си намери място в стартовия състав на Челси, пътят е само един – да смени отбора. Странно за мнозина, той не се връща в ЦСКА (Москва), откъдето е продаден в Англия, а поема към Анжи в дагестанската столица Махачкала.

"Преминаването ми в Анжи беше едно от най-трудните решения в целия ми живот. От една страна исках да играя, а имах и трудности в живота в Англия. Лично Абрамович дойде да ме моли да остана в Челси, но отказах. В дните преди трансфера имахме разговор и той ми обеща, че ще се променят нещата и ще играя, но аз не му повярвах. Сега в нощите, в които не мога да заспя, си спомням за този разговор (смее се). Може би сбърках, че не го послушах. Но станалото - станало, казва още Жирков.

Но макар и да се мести в Анжи, то това не е била първа опция за него. Трябвало е да премине в Спартак (Москва). И бързият флангови футболист си спомня какво се е случило, за да се провали сделката през 2011-а година. "Имахме среща по време на лагер в националния отбор. Седяхме на една маса трима – аз, Валерий Карпин – по това време старши треньор на Спартак, и Роман Павлюченко. Аз играя по това време в Челси, а Роман – в Тотнъм. Бях готов да премина в Спартак, но ме пускаха само в един отбор - в Анжи".

"Разбирам, че може би феновете на ЦСКА (Москва) нямаше да ми простят. Но може да се каже, че и преминаването в Анжи не ми простиха. Но не може футболист, който има едно предложение – от най-големия съперник на твоя клуб, да сложи край на кариерата си. Аз например целият си живот отдадох на ЦСКА, а накрая се оказах ненужен. И имам едно предложение – Спартак. Никой футболист не би го отказал".

След две години с 46 мача и 3 гола в Анжи, той се мести в Динамо (Москва). От 2016-а година обаче е играч на Зенит (Санкт Петербург), където пък изобщо не е искал да ходи. В Динамо с доста играчи бил приятел и извън терена, обстановката била ведра.

"Преминаването ми от Динамо (Москва) в Зенит беше другото тежко решение в живота. Казаха ми го по време на лагер с отбора в Испания. Играем ние карти с Александър Кокорин (б.а - в момента на 33-и години, играещ за Арис Лимасол) и в този момент в моята стая и се влиза и чувам: "Юра, ставай и си оправяй багажа". Разказаха ми, че ще ходя в Зенит. Аз ми отговарям: "По дяволите, не искам да се махам от отбора!". Най-общо казано, аз си държах на мнението, но буквално насила ме изпратиха в Зенит. Колективът в Динамо беше супер!".

640 хиляди евро платили от Санкт Петербург за Жирков, направил три сезона в "синьо-белите" от Москва. В Зенит игра пет години и половина, записа участие в 127 мача, спечели три титли на страната, вкара пет гола и подаде за още 16. През 2022-а година той завърши кариерата си, след като записа само три мача за Химки. В момента кара треньорски курс в Руския футболен съюз (РФС), макар да не се вижда като наставник.

"Смятам, че треньорската работа не е за мене, но кой знае? Може нещо в главата ми да се промени. В момента обаче не мога да си се представя как стоя пред футболистите, говоря им и после ще правя тренировка. Може би ще започна като помощник. Както направи Сергей Семак, а сега виждате къде е", завърши бронзовият медалист от Европейското първенство през 2008-а година.

Следвай ни: