Известният с острия си език президент на Ла Лига Хавиер Тебас отправи нова порция обвинения и критики към Реал Мадрид и в частност шефа на клуба Флорентино Перес. Той твърди, че босът на “кралете” влияе дори върху решенията на правителството на Испания. Тебас коментира и темата за евентуалното наказание на Барселона по случая “Негреира”, в който “блаугранас” са обвинени в даване на подкуп на бивш шеф на съдиите.

Ето акцентите от участието му в предаването The Wild Project в Youtube

За Флорентино Перес
С него се разбирахме до момента, в който дойде време да се обсъжда темата за продажбата на ТВ правата. В продължение на две години преговаряхме с правителството, когато нещата започнаха да стават сложни. Отчуждихме се, когато веднъж той ми каза “Хавиер, не ме слушаш”. “Слушам те, но не ти обръщам внимание”, отговорих му аз. Продължих да комуникирам с него, но вече имаше сериозно напрежение. Перес оказва огромно напрежение. Той назначава и уволнява директори във вестниците. В момента от Реал Мадрид лично срещу мен има подадени жалби в Спортния арбитражен съд, както и в Държавния съд. Казвам това, което мисля, но на него не му харесва. А самият аз съм фен на Реал. Същото е и в УЕФА. Там той ги кара да правят неща, които те не искат. Говоря за Суперлигата. По време на асамблеята на Реал Мадрид Флорентино каза, че клубът му щял да спасява футбола… Това не може да бъде. Той се държи като месия. Преди няколко месеца Европейският съюз излезе с решение срещу Суперлигата. Испания обаче не го подписа. Забележете какво е влиянието му. Няма как във футбола да управляват най-богатите. Това е културен проблем и нещо, което никой в Ла Лига не иска. Да, Реал и Барселона са движещата сила в испанския футбол, но съвсем друго е първенството да функционира според твоите виждания.

Случаят “Негреира”
Вече сме предали информация и прокуратурата се занимава с това. Надяваме се всичко да бъде изяснено възможно най-скоро. Въз основа на събраните факти обаче няма доказателства, че на реферите е било плащано директно. Не смятам и че ще бъде доказано. Барселона са давали пари на Негреира, защото той е успял да ги убеди, че може да влияе върху избора кои съдии да се изкачват в Ла Лига и какви наряди да им се дават. Убедил е Барса, че има влияние върху всичко това. Това е спортна корупция, но не на ниво, за което да се говори за подкупване. Няма как да го докажат (директно подкупване на съдии - б.р.). Смятам, че Барселона ще понесе санкция, но тя няма да е толкова голяма, за каквато се опитват да подготвят хората от Мадрид. Струва ми се, че всичко това ще отнеме дълго време. Но не мисля, че в крайна сметка ще се докаже, че Негреира е плащал на арбитрите.

Състоянието на Барселона
Барса не е толкова зле, колкото хорят си мислят. Когато Лапорта се завърна като президент, клубът декларира загуби от 560 млн. евро. Някой трябваше да ги вкара обратно в пътя. Сумата за заплати пък беше 600 млн. В същото време на Лапорта ако не му позволиш да вземе нов футболист, той няма да продаде никого. Ето защо на клуба беше наложено правилото за 60%. Сега вече Барса е близо до правилото “1:1” (да може да харчи толкова, колкото печели - б.р.). Надявам се това да стане факт през януари. Договорът с “Найк” ще им помогне много. А и успяха да свалят 200 млн. от бюджета за заплати, което е изключително. Лапорта е твърде оптимистичен, а трябва да бъде по-малко. Нужно е да сме по-сдържани. Като президент на Ла Лига моята цел е да не се разбирам с президентите на клубовете.

Следвай ни: