От Унион (Берлин) официално обявиха, че са направили тежкия избор да се разделят с най-успешния треньор в клубната си история Урс Фишер. Решението е било взето по взаимно съгласие на среща между двете страни в понеделник.

Швейцарският специалист ръководи тима в продължение на 224 мача, като беше назначен на поста през лятото на 2018 година. Оттогава насам той жънеше успех след успех със скромния клуб. Още в първия си сезон Фишер изведе берлинчани до историческа промоция в Бундеслигата. В дебютната си кампания в германския елит Унион завърши на 11-ата позиция в първенството. Последваха три поредни сезона, в които клубът се класираше за европейските клубни турнири: седмо място през сезон 2020/21 и участие в Лигата на конференциите, пето място през сезон 2021/22 и участие в Лига Европа и четвърто място през миналия сезон, довело до участие в Шампионска лига.

With all our heavy hearts, and by mutual consent, Urs Fischer and Markus Hoffmann are leaving. There are few words to express just how grateful we are to them for the last five and a half years. https://t.co/aNAbMwLEET

— 1. FC Union Berlin (English) (@fcunion_en) November 15, 2023

Удивителното развитие на Унион обаче секна през настоящата кампания, която се превърна в кошмарна за клуба. Унион стартира сезона с три поредни победи в първенството и Купата на Германия. След това обаче настъпи ужасната серия от 12 загуби във всички турнири. Тя беше прекъсната от реми 1:1 в гостуването на Наполи в ШЛ, но след това дойде ново поражение с разгромното 0:4 при визитата на лидера в Бундеслигата Байер (Леверкузен) през изминалия уикенд, което закотви столичани на дъното в класирането. Така клубното ръководство се реши да се раздели с 57-годишния Фишер, който е водил в своята родина отборите на Цюрих, Тюн и Базел. Засега берлинчани ще бъдат поети от временния наставник Марко Гроте, който тренира юношеския състав на клуба.

🚨🚨| Union Berlin have sacked their manager Urs Fischer after nine losses this season in the league. They sit last in the Bundesliga.

Crazy to think the club finished fourth in the league last season. pic.twitter.com/QGyGBbNbkc

— CentreGoals. (@centregoals) November 15, 2023

Президентът Дирк Цинглер се изказа изключително ласкаво за Фишер и изрази тъгата си заради неговото напускане. “Наскоро подчертах, че Фишер е изключителен треньор и оставам абсолютно убеден в това. Неговите личност и успешна работа характеризираха нашия клуб през последните години и ни предоставиха много нови възможности. За тези пет години и половина, през които работихме заедно, изградихме взаимни уважение и доверие, които ни позволиха винаги да обменяме идеи открито и искрено. Сега обаче заедно достигнахме до заключението, че е време да тръгнем по различни пътища.

Това е много тъжен момент не само за мен лично, но и със сигурност за цялото семейство на Унион. Боли ни, че не успяхме да прекъснем тази негативна поредица през последните седмици. Благодарен и горд съм, когато поглеждам назад към времето ни заедно и успехите, които отпразнувахме. Колкото и болезнена да е тази раздяла, Урс Фишер си тръгва като приятел, който винаги ще бъде приветстван с отворени обятия”, коментира той пред клубния сайт.

🚨🔴 𝐎𝐅𝐅𝐈𝐂𝐈𝐀𝐋 | Union Berlin manager Urs Fischer has left the club!

Difficult season for the German side: just 1 draw in last 14 games.

Statement: "There are few words to express just how grateful we are to them for the last five and a half years." pic.twitter.com/wUG3SuiCvK

— EuroFoot (@eurofootcom) November 15, 2023

Самият Фишер призна, че смяната му е наложителна и благодари на клуба за съвместната им работа. “Последните няколко седмици ни костваха доста усилия. Правихме много опити и отборът положи големи усилия, но това не се отплати по отношение на резултатите. Много съм благодарен за доверието, което винаги съм усещал тук. Въпреки това чувствам, че е редно да се направи промяна в момента. Понякога различно лице, различен начин на воденето на отбор помага за началото на развитие.

Опознах и оцених изключителен клуб в лицето на Унион. Големи благодарности към играчите, с които работех, към асистента ми Маркус Хофман и моя щаб, към клубното ръководство, към персонала и към феновете. Голям късметлия съм, че преживях тази невероятно позитивна подкрепа. Пожелавам на Унион всичко най-добро и съм убеден, че той ще успее да се задържи в първенството”, заяви наставникът.

Спортният директор Оливер Рунерт също говори за раздялата с треньора. “Урс Фишер постигна изключителни неща в Унион и изведе клуба до ново спортно равнище. Бих искал да благодаря на Урс за неговата отдаденост, както и за уважителното и доверчивото сътрудничество, което ни свързваше в продължение на дълъг период от време във футболния бизнес. От името на целия спортно-технически щаб му желая всичко най-добро в личен план и продължителни професионални успехи”, каза той.