Кметицата на Филаделфия Черил Паркър съобщи, че е постигнала споразумение със собствениците на баскетболния отбор Филаделфия 76ърс франчайзът да не се мести да остане в града.

Ръководството на Сиксърс планира построяването на нова зала, като проектът е на стойност 1,3 милиарда долара. Проблем обаче се оказа намирането на терен, което наложи и срещата с кметицата. В социалната мрежа Х тя обяви, че двете страни са постигнали споразумение планът да се реализира в цетралната част на Филаделфия и сега той ще трябва да бъде гласуван и от общинския съвет.

"Това е историческо споразумение. С цялото си сърце вярвам, че това е правилното решение за хората във Филаделфия", заяви Паркър.

Основният проблем пред реализирането на проекта е несъгласието на жителите на Китайския квартал в града. Още през 90-те години на миналия век те протестираха срещу възможното построяване на подобен обект, който според тях ще смути ежедневния им живот.

"Искам да кажа на хората в Чайнатаун, че ви чувам. Ние имаме най-добрия Китайски квартал в цяла Америка и аз съм решена да продължа да работя за вас и да ви подкрепям", добави кметицата.

Заради възможните пречки пред изграждането на новата зала във Филаделфия преди няколко седмици властите в съседния щат Ню Джърси, чиято граница с Пенсилвания преминава точно на края на град Филаделфия, предложиха облекчаване от 400 милиона долара от данъци, ако арената бъде построена в Кемдън, от другата страна на река Делауеър.

Настоящата зала на баскетболния отбор се намира в спортния комплекс в Южна Филаделфия. Тя е построена през 1996 година и клубът има договор за ползването ѝ до 2031 година. Новото съоръжение ще бъде собственост на самия клуб, като така собствениците му ще могат да печелят допълнително от отдаването му под наем за концерти и други масови събития.

Следвай ни:

Снимки: Gettyimages