Манчестър Сити рискува да бъде изваден не само от Висшата лига, но и от ФА Къп, “Карабао Къп” и дори от Шампионската лига и Световното клубно първенство. Това твърди Бен Ръмсби от “Дейли Телеграф”.

“Процесът на века”, както бе определено от английските медии делото по 115-те обвинения, повдигнати от Премиър лийг срещу Манчестър Сити, стартира в понеделник. Според “Дейли Телеграф” повечето от съперниците на “гражданите” в елита на Англия са на мнение, че еднократно отнемане на точки от актива на Сити няма да бъде достатъчно наказание, ако клубът бъде признат за виновен за системно нарушаване на финансовите правила. Изключването от лигата би задоволило онези, които призовават за по-сурови санкции, но би хвърлило в хаос английския футбол, ако Сити продължи да играе във ФА Къп, Купата на лигата и Шампионската лига.

Според “Дейли Телеграф” правилата на вътрешните състезания обаче са такива, че се повишава вероятността клубът да бъде изваден и от тях. Член 23 от правилата на ФА Къп гласи, че “когато даден клуб е допуснат до участие в състезанието, но след това е отстранен от лигата, в която участва, бордът на ФА може да го извади от турнира”.

Според правилата на "Карабао Къп" Манчестър Сити трябва да участва в една от четирите топ дивизии на Англия.

Малко по-сложен е процесът по отношение на Шампионската лига, защото отборите, участващи там, получават лиценз от УЕФА. Премиър лийг и ФА имат своите роли в издаването на тези лицензи, но за момента не е напълно ясно дали изваждането от местното първенство може да даде основание за изхвърлянето от Шампионската лига. За Световното клубно първенство пък все още никъде не са публикувани публично правилата, по които ще бъде администриран турнирът.

Въпреки това, ако Сити бъде изхвърлен от всички турнири в Англия, ще бъде много трудно клубът да продължи да участва в Шампионската лига и Световното клубно първенство предвид големите паузи, които ще има отборът между отделните мачове. Освен това перспективата Сити да спечели тези турнири до края на сезон, в който е изхвърлен от лигата, също би предизвикала недоволството на останалите участващи клубове.

𝐄𝐗𝐂𝐋𝐔𝐒𝐈𝐕𝐄: Man City could be expelled from all competitions, not just the Premier League

✍️ @ben_rumsby#TelegraphFootball | #ManCity

— Telegraph Football (@TeleFootball) September 19, 2024
Следвай ни: