Един от най-успешните руски футболисти в началото на XXI век – левият защитник Юрий Жирков даде любопитно интервю за сайта "РБ Спорт", в което говори за периода си в силния тим на Челси и приятелството си с португалския плеймейкър Деко, както и за трансферите в кариерата си. Също така обяснява, че в момента не се занимава с нищо, почива си, но коментира евентуални бъдещи планове.

С екипа на Челси той печели титлата във Висшата лига, както и Купата на Англия под ръководството на Карло Анчелоти през сезон 2009/2010, но така и не успя да стане безспорен титуляр, тъй като конкуренция му беше Ашли Коул. На стадион "Стамфорд Бридж" прекарва два сезона, в които обаче записва едва 29 срещи.

Но пък си е намерил приятели за цял живот като вратаря Петер Чех и сръбския защитник Бранислав Иванович, които говорили доста добър руски и така му помогнали за адаптацията. И не само това – намерил си е истински партньор в пиенето на алкохол в лицето на халфа Деко, даващ вид на пръв поглед на скромен и дисциплиниран футболист. Но cе оказва, че това изобщо не е така.

"Деко може да изпие шест бутилки бира една след друга, без никакъв проблем, докато аз се спирам след първата. Сега гледам мачовете на Барселона и виждам Деко да седи в ложата. Сега той е спортен директор на клуба, а аз играя в Медийната лига в Москва. Имаше време, когато ходехме заедно на мачове, седнали един до друг в автобуса. Деко винаги ми купуваше бира. Даваше ми една, аз я изпивах и спирах. След това ми даде втора, аз едвам я приключвам с доста мъки и не искам повече. Деко можеше да изпие шест бутилки бира и след това да каже: "Ето аз съм руснак, а ти не си“ и да вдигне вежди", разказва вече 41-годишният бивш халф-бек.