Младите таланти на Барселона и Реал Мадрид, съответно Ламин Ямал и Ендрик, през тази седмица отбелязаха своите първи голове в Шампионска лига, с което намериха място в класацията на най-младите автори на попадения в турнира от сезон 1992/93 насам. По този начин обаче те оставиха родния футболист Мариян Огнянов извън топ 20 във въпросното подреждане.

Както е известно, атакуващият халф се разписа при загубата на Левски с 1:3 от Челси на 27 септември 2006-а, когато той беше на 18 години, 1 месец и 28 дни. Това си остава и единственият гол за “сините” в груповата фаза на ШЛ. До началото на този сезон Огнянов беше на 20-о място във вечната ранглиста на най-младите реализатори на гол в същинската фаза на турнира.

The first home game was against Chelsea who sealed the W after Drogba netted a hat-trick. However, the headlines belonged to a 18-y.o. Mariyan Ognyanov from Lom who became the first footballer to score for a Bulgarian team in the Champions League. The whole stadium went nuts! pic.twitter.com/Skcnc5cw5S

— TOMMY 🇧🇬 (@BulgarianCF) August 23, 2021

През последните дни обаче българинът беше задминат първо от Ендрик, а след това и от Ямал, така че той вече е на 22-ро място в класацията. Именно бразилецът от Реал Мадрид се нареди точно пред Огнянов, изпреварвайки го само с един ден предвид възрастта си от 18 години, 1 месец и 27 дни, когато отбеляза попадението си при победата с 3:1 над Щутгарт във вторник.

Ямал пък беше точен за Барселона снощи при загубата с 1:2 от Монако на възраст от 17 години, 2 месеца и 8 дни, което му отрежда второто място в подреждането. Младата звезда на каталунците отстъпва единствено на своя съотборник Ансу Фати, който е номер 1 благодарение на гола си при победата с 2:1 над Интер на 10 декември 2019-а, когато той беше едва на 17 години, 1 месец и 9 дни.

Макар и Огнянов да отстъпи две места в тази класация, той продължава да бъде най-младият българин с гол в основната фаза на Шампионската лига. Освен това той е по-напред в подреждането от играчи като Килиан Мбапе  (24-ти) и Андрий Шевченко (25-и).

Следвай ни: