Програмата на ФИБА TIME-OUT 3.0 официално започна по-рано този месец с четиридневен семинар, който се проведе в Нюкасъл, Англия. В курса и тази година има българско участие, като страната ни е представена от мениджъра на мъжкия и женския национален отбор Тодор Колев.

TIME-OUT 3.0, в партньорство с университета Нортумбрия, е най-новата част от проекта, който се фокусира върху живота след баскетбола, насочен към играчи, които приключват кариерата си или вече са се отказали, като открива нови пътища и възможности чрез техните придобити умения и знания.

В семинара взеха участие 44 играчи, представляващи 28 различни националности, като сред тях бяха и олимпийските медалисти от Париж Валериан Аяи (Франция), Арвин Слахтер (Нидерландия) и Вега Химено (Испания). Всички те ще се стремят да продължат пътя на 128-те предишни участници, които са завършили успешно програмата през първите две издания.

Президентът на ФИБА Европа Хорхе Гарбахоса и изпълнителният директор на централата Камил Новак отправиха встъпителни думи, за да приветстват участниците чрез платформата Zoom и за да отбележат старта на семинара.

„Програмата TIME-OUT гарантира, че уменията и опитът, придобити като спортисти, не са просто оставени назад, но се пренасят напред в нови кариери и възможности“, коментира Гарбахоса.

„Като човек, преминал от игрището към нова лидерска роля, разбирам предизвикателствата, които идват с тази промяна – и съм сигурен, че TIME-OUT ще помогне с този преход“, добави той.

Четиридневният уъркшоп включваше семинари, фокусирани върху модулите за лидерство и управление, както и интерактивни сесии, водени от експертния консултант на ФИБА Джеф Уилсън.

Участниците също така имаха възможност да се състезават в 3x3 предизвикателство, като посетиха два от професионални спортни клуба в града - футболния Нюкасъл Юнайтед и този по ръгби Юниън Нюкасъл Фалкънс.

Пред basketball.bg Тодор Колев сподели и впечатленията си от престоя си в Англия: „Семинарът беше изключително полезен за моето професионално развитие. Имах възможност не само да усъвършенствам съществуващите си умения и знания, но и да получа нови, които ще ми бъдат от голяма полза. Програмата ще продължи следващата година в сътрудничество с ФИБА и университета Нортумбрия с курс Бизнес и мениджмънт.“

„В проекта участват 44 човека от 28 държави, включително известни играчи като Виктор Клавер, Сам Ван Росом, Джамар Уилсън, участници и медалисти от Олимпийските игри и други. За мен е чест да представям България и БФ Баскетбол на подобни събития. Социалната част на програмата също е от ключово значение, тъй като ми позволи да разширя професионалната си мрежа от контакти, което ще бъде безценно за бъдещето ми“, добави Колев.

През идните месеци ще има онлайн обучение, а следващият семинар ще се проведе в Атина, Гърция през лятото на 2025 г. - преди церемонията по дипломирането в Женева, Швейцария, с която ще завърши едногодишната програма.

Следвай ни: