Легендарният испански халф Андрес Иниеста ще обяви края на футболната си кариера на 8 октомври, твърди Relevo. Самият играч също намекна именно за това с видео в социалните мрежи тази сутрин.

В момента 40-годишният халф е без отбор, след като прекара миналия сезон в Емирейтс Клуб от ОАЕ, но договорът му изтече през лятото. Той продължил да тренира самостоятелно и да поддържа формата си в Дубай, но предвид своя неуспех да си намери нов клуб е решил да окачи бутонките. Така на 8 октомври Иниеста публично ще обяви своето оттегляне от футбола. Датата не е избрана случайно, тъй като през по-голямата част от кариерата си той носеше фланелката с номер 8 в клубните си отбори. Относно бъдещите си планове, наскоро полузащитникът призна, че смята да си изкара треньорски лиценз, а също така никога не е криел желанието си да се завърне в Барселона.

COMING SOON🔜8️⃣🔟2️⃣4️⃣ pic.twitter.com/H0eaSKkTwU

— Andrés Iniesta (@andresiniesta8) October 1, 2024

Именно в каталунския клуб Иниеста прекара най-добрите години от кариерата си. Произлязъл от прословутата “Ла Масиа”, в период от 16 години той изигра 674 мача с 57 гола и 135 асистенции за първия състав на Барса, превръщайки се в един от най-великите футболисти на клуба, с който спечели впечатляващите 32 трофея, включително 9 титли в Ла Лига и още 4 в Шампионската лига. Освен това полузащитникът прекара 5 сезона в японския Висел Кобе, където прибави още 3 трофея в своята колекция. Дон Андрес е икона не само на Барселона, но и въобще на испанския футбол. Именно с неговия гол на финала на Мондиал 2010 Испания спечели единствената си световна титла до момента, а освен това той е двукратен европейски шампион от 2008 и 2012 година. За мъжкия състав на своята родина халфът записа 131 двубоя с 14 попадения и 30 асистенции.

❗️Andres Iniesta has decided to retire from professional football. He will announce it on October 8, the number he practically wore throughout his career.

— @relevo pic.twitter.com/oIRHq157hr

— Barça Universal (@BarcaUniversal) October 1, 2024
Следвай ни: