Лигата на конференциите е последният от евротурнирите, който стартира. Вчера се изиграха първите два мача, а днес ще се състоят още 16 срещи.

Големият фаворит за спечелване на турнира Челси стартира с домакинство на белгийския Гент. Лондончани са в серия от четири поредни победи във всички турнири. “Сините” стартираха колебливо сезона, но след това изиграха няколко силни мача. Коул Палмър се развихри срещу Брайтън и отбеляза четири гола. Той обаче няма да играе в Лигата на конференциите през есента, защото не бе регистриран за турнира. Очаква се Енцо Мареска да направи множество промени и доста от основните играчи да получат почивка.

Гент е трети в белгийското първенство след първите девет кръга, в които записа 5 победи, 1 равенство и 3 загуби. Тимът има сериозен опит в Лигата на конференциите, където редовно участва от първото издание на турнира през 2021 г. Всеки път те успяват да се класират за фазата на директни елиминации. През 2023 г. те достигнаха до четвъртфиналите, където отпаднаха от Уест Хам.

🔵 Four consecutive wins for Chelsea across all competitions 🔥

Next up, Gent 🔜#UECL pic.twitter.com/eY5IdqtYCP

— UEFA Conference League (@europacnfleague) September 30, 2024

Фиорентина е един от отличаващите се отбора в турнира. “Виолетовите” обаче едвам се добраха до тази фаза. На плейофите те имаха драматични моменти срещу унгарския Академия Пушкаш. След равенства в двата мача се стигна до дузпи, при които италианците надделяха.

Тимът от Флоренция приема Дъ Ню Сейнтс в първия кръг. Гостите станаха първият тим от уелското първенство, които достига до групова фаза или фаза лига на турнир на УЕФА. Британците са пети в местното първенство, но са изиграли три мача по-малко от конкурентите си поради участието си в квалификациите на Лигата на конференциите и ако спечелят тези срещи, ще се озоват на върха.

History beckons for The New Saints 🔜

The first domestic Welsh team to play European football 🙌@tnsfc || #UECL pic.twitter.com/696rDpNb9S

— UEFA Conference League (@europacnfleague) October 2, 2024

Хайденхайм ще направи дебюта си в евротурнирите. Германците приемат Олимпия (Любляна) в първия си мач. След впечатляващото си представяне в Бундеслигата и осмото място в крайното класиране клубът загуби трима основни играчи в лицето на Ян-Никлас Беще, Ерен Динкчи и Тим Клайндийнщ. Влизането в шампионатната фаза на Лигата на конференциите е невероятно постижение за клуба, който беше в петото ниво на германския футбол през 2008 г.

🆙Der märchenhafte Aufstieg des 1. FC Heidenheim findet mit der Gruppenphase der #ConferenceLeague seinen bisherigen Höhepunkt.

Ob auswärts auf Zypern oder daheim gegen Premier-League-Riesen: Jonas Krause stellt euch die Gegner des Bundesligisten vor 👇https://t.co/nKN3IjdcAv

— 90PLUS (@neunzig_plus) October 1, 2024

Олимпия има причини да пристигне в Германия с оптимизъм, тъй като е в серия от 17 поредни мача без загуба във всички турнири. Те бяха убедителни в квалификациите и записаха убедителни домакински победи над Шериф и Риека. Сред другите по-интересни срещи е този между Легия и Бетис.

Следвай ни: