Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се изправя срещу Томас Махач във втория кръг на турнира от категория АТР 500 във Виена.

Двубоят е втори на централния корт и се очаква около 16:30 часа. Преди него трябва да приключи мачът Джак Дрейпър - Лоренцо Дардери, които откриват програмата в 14:30.

Гришо продължава стремежа си да се класира за Финалите на АТР, което минава задължително през силни рейдове (като този в Стокхолм) във Виена и на "Мастърс"-а в Париж. Димитров преодоля първия си съперник в Австрия Жижен Жанг с късни пробиви в двата сета за победа 6:4, 7:5. Позитивното за българина бе, че прекият му конкурент за топ 8 в класацията за 2024-та Томи Пол отпадна в самото начало във Виена и Григор отново се завърна на десето място за сезона. Деветият Алекс де Минор е с 245 точки повече от топ тенисиста ни, а осмият Рубльов - с 560, като той вече е четвъртфиналист в Базел.

Димитров може да почерпи самочувствие и увереност от факта, че в предишните си три турнира в зала през годината той стигна два пъти до финал - в Марсилия и Стокхолм, а в Ротердам игра полуфинал.

Томас Махач се оттегли миналата седмица от турнира в Алмати поради болест, а и имаше проблеми в първия сет в първия кръг във Виена срещу Фабиан Марошан, макар в крайна сметка да го победи със 7:6(5), 6:1.

Махач вече се утвърди в топ 30 на света, но срещу съперници от топ 10 е с 3 победи и 12 загуби в кариерата си до момента. И трите му успеха обаче са дошли през настоящия сезон, който е най-успешният му до момента.

Следвай ни:

Снимки: Imago