Емблематичен момент от “Ел Класико” с участието на Христо Стоичков е сред акцентите в испанската преса в навечерието на дербито между Барселона и Реал Мадрид. Става дума за инцидента от 5 декември 1990 година, когато българският нападател настъпи рефера Урисар Аспитарте, който точно го беше изгонил от игра за невъздържано поведение.

Това се случи в първи мач от финала за Суперкупата на Испания, игран на “Камп Ноу” и спечелен от гостите с 1:0. Стоичков беше отстранен в 41-вата минута, но се ядоса и с левия си крак настъпа десния крак на рефера.

Hoy que la cosa va de pisotones es buen momento para recordar el de Stoichkov a Azpitarte en un clásico.
Le costó una sanción de 6 meses.
Por cierto, y sin venir a cuento, pero que preciosidad de camiseta. La mejor que he visto en mi vida.
🔵🔴 pic.twitter.com/PiKWhu5Epe

— Sangculé💙❤️ (@sangculee) March 7, 2022

После Камата беше наказан за 6 месеца, но по-късно санкцията беше намалена до 2 месеца и 2 мача.

Сега, в интервю за “АС”, въпросният арбитър Аспитарте се върна назад в спомените си и коментира случката тогава. Този бивш съдия държи рекорда за най-много ръководени издания на голямото дерби - 10, като толкова има и Ундиано Майенко.

“Това дерби между Барса и Реал тогава беше последното, което ръководих, но настъпването на Стоичков ме направи известен - разказа Аспитарте. - След него бях на един двубой в Шотландия и там не разпитваха за този момент.”

“Но пък и трябва да призная, че да ръководиш такива сблъсъци е много по-интересно. По време на тях времето направо лети. Било ми е по-скучно в някои досадни мачове на други отбори”, добави реферът, който вече е на 79 години.

Последвайте канала ни в