Денят за мача на годината в Южна Америка дойде. На митичния стадион “Маракана” в Рио де Жанейро аржентинският колос Бока Хуниорс и местният гранд Флуминензе играят при резултат 0:0 във финала за Копа Либертадорес. Уникалната атмосфера на стадиона помага за шоуто, като близо 80 000 фенове има по трибуните, които са разделени буквално на две, а леко превъзходство на трибуните имат бразилците, които са и домакини. Над 35 000 аржентинци влязоха на стадиона, но хиляди останаха без билет по улиците на града. На черно билетите варираха между 1500 и 15000 долара.

Флу започна по-уверено мача и от първата минута започна да диктува събитията, докато "генуезците" играеха прибрано и без много опити да контраатакуват. В 13-ата минута Кано стреля с глава, но Ромеро бе на място и спаси. Бока отвърнаха с бърза контраатака и удар на Мерентиел право в ръцете на опитния вратар. В 17-ата минута Кавани вместо да излезе сам срещу вратаря върна топката назад и сбърка за изненада на всички. Последвалите минути бяха равностойни, като и двата тима се бореха за всяка педя на терена.

“Синьо-жълтите”, които подобриха собствения си рекорд за отбор с най-много финали в надпреварата, излизат в своя 12-и сблъсък за трофея и първи от 2007 година, като се целят в рекорден седми триумф, който ще ги изравни на върха със сънародниците им от Индепендиенте.

Флу, който е единственият от популярните клубове в южното полукълбо, който не е вдигал най-важния клубен трофей, има възможност да стори това за първи път, при това в своя град, на своя стадион. Именно на “Маракана” преди 15 години “трикольорите” загубиха първия си и единствен до този момент финал в историята на турнира. Тогава финалът още се играеше в два мача, като бразилците след поражение с 2:4 в гостуването на ЛДУ Кито, побеждават с 3:1, но отстъпват след изпълнение на дузпи пред очите на феновете си, които сега искат на всяка цена победата срещу Бока.

Треньорите и двата тима Хорхе Алмирон и Фернандо Динис, който води временно и Бразилия, похвалиха противника, като заявиха, че играят за феновете им, които бленуват този трофей.

Нямаше изненади в съставите, като Николасс Валентини замени наказания капитан Маркос Рохо за "генуезците". Останалите защитници пред Серхио Ромеро бяха Луис Адвинкула, Николас Фигал и Франк Фабра. Кристиан Медина, Игнасио Фернандес, Гилермо Фернандес и Валентин Барко бяха четиримата халфове в схемата 4-4-2 зад нападателите Мигел Мерентиел и Единсон Кавани.

43-годишнят Фабио започна под рамката на вратата за бразилците, докато Самуел, капитанът Нино, както и опитните Фелипе Мело и Марсело бяха четиримата в защита. Андре, Матеус Мартинели, Кено, Гансо, Джон Ариас и голмайсторът на турнира Херман Кано бяха останалите титуляри.

БОКА ХУНИОРС 0:0 ФЛУМИНЕНЗЕ

БОКА ХУНИОРС: 1.Серхио Ромеро, 17.Луис Адвинкула, 4.Николас Фигал, 15.Николас Валентини, 18.Франк Фабра, 36.Кристиан Медина, 21.Игнасио Фернандес, 8.Гилермо Фернандес, 19.Валентин Барко, 16.Мигел Мерентиел, 10.Единсон Кавани

ФЛУМИНЕНЗЕ: 1.Фабио, 2.Самуел, 33.Нино, 30.Фелипе Мело, 12.Марсело, 7.Андре, 8. Матеус Мартинели, 11.Кено, 10.Гансо, 21.Джон Ариас, 14.Херман Кано

СЪДИЯ: Вилмар Ролдан (Колумбия)
СТАДИОН: “Маракана”
НАЧАЛО: 22:00 часа