УЕФА взе решение за почти двойно увеличение на сумата за солидарни плащания за клубовете, които не участват в европейските клубни турнири в стартиралия вече нов цикъл 2024-2027 година. Това се случи на днешното заседание на Изпълнителния комитет на европейската централа.

Предвидената досега сума от общо 135 млн. евро бива увеличена на 258 млн. евро плюс 50 млн. евро за топ 5 първенствата, които имат таван от 10 млн. евро всяко.

70% от сумата ще бъде разпределена на база ранглистата на УЕФА, а останалите 30% ще бъде на база представянето на най-добрия отбор в основна фаза на европейски турнир.

Припомняме, че тази мярка първоначално бе предложена на европейската централа от Асоциацията на европейските лиги, която се стреми да смекчи финансовите предимства на клубовете, които участват в основните фази на европейските турнири.

"Новината е много добра и със сигурност ще е от полза за българските професионални клубове. Трябва обаче да отбележим една специфика. УЕФА препоръчва парите да бъдат разпределени приоритетно към отборите от топ дивизиите на държавите. В тази връзка само и единствено с решение на отборите от нашата Първа лига могат да се отделят средства за отборите от Втора лига. Това означава, че те ще вземат решение дали и колко да се отдели на тимовете от Втора лига. Знаете, че в момента това решение се вземаше или от Изпълком на БФС, или от УС на БПФЛ, но сега това ще е различно. Изплащането на първия от сезоните от този цикъл ще бъде през февруари 2026", коментира президентът на БПФЛ Атанас Караиванов.

Като се има предвид значителното увеличение както на мачовете, така и на приходите, генерирани от новия формат на европейските турнири, Европейските лиги успяха да преговарят и да се споразумеят с УЕФА за по-висок дял от финансовите ресурси, които да бъдат разпределени на онези клубове, които не участват в европейските състезания.

Това е иновативна концепция, насочена към повишаване на конкурентния баланс в местните лиги. Целта на този нов елемент на разпределение е да създаде пряка връзка между представянето на участващите клубове и разпределението към неучастващите клубове в същата държава.

Следвай ни: