Единственият новобранец в MotoGP през 2024 година Педро Акоста разкри, че е бил вдъхновен от легендата на баскетбол Майкъл Джордан в решението си да гласува доверие на КТМ за своето бъдеще в кралския клас.

Акоста направи фурор в малките класове на световния шампионат и още като дебютант спечели титлата в Moto3 през 2021 година. След това той имаше нужда от две години, за да стигне до титлата в Moto2, а от този сезон той кара в MotoGP с екипа на Tech3 ГасГас.

Още във втория си старт в кралския клас испанецът намери път до почетната стълбичка, финиширайки трети в Португалия, а в следващото състезание в Съединените щати той завърши втори. По този начин той затвърди статута си на „избрания“, който му беше даден от мнозина в падока по време на престоя му в малките класове.

След това силно начало формата на Акоста спадна през лятото, но отново се възвърна и в последните четири старта той записа още два подиума. Този спад може да бъде описан със само една дума, а именно – Дукати. Всички са наясно, че ако не караш мотор на Дукати, много трудно ще спечелиш в MotoGP в днешно време.

Акоста обаче каза, че не е изкушен от преминаване в Борго Панигале и вместо това иска да спечели титлата в MotoGP с КТМ. Пред motorsport.com той обясни, че е бил вдъхновен от Джордан и начина, по който той превръща отбора на Чикаго Булс от посредствен тим в състава, който в период 1990-1998 спечели шест титли в Националната баскетболна лига (НБА).

„Нещото е, че моите отношения с КТМ вече не са само договорни, а въпрос на усещане. КТМ вече е като семейство за мен. Чувствата сега идват преди договорите. Решен съм да издърпам марката напред. Надявам се ние да спечелим титла в MotoGP заедно.

„Никой не вярваше в този отбор (Булс), но те успяха да изградят група около Джордан и се придвижиха напред. В документалната поредица за Джордан – The Last Dance, има един момент, в който той обяснява как е спрял да мисли само за отбелязването на точки и е започнал да мисли как да използва отбора, за да печели. Точно тогава той се превърна от велик играч в легендата, която всички ние познаваме днес.

„В КТМ, с всички в отбора и аз, ние можем да създадем една страхотна работеща група, за да се опитаме да се придвижим напред и да направим тази фабрика шампион. Моята голяма мечта е да стана световен шампион, но най-голямото ми предизвикателство е да го постигна с КТМ“, каза Акоста.

Със своето представяне в хода на сезон 2024 в MotoGP Акоста си заслужи промоция в заводския екип на КТМ за догодина. В него той ще си партнира с Брад Биндър, за когото това ще е шеста кампания с основния екип на австрийския производител.

Снимки: Red Bull Content Pool

Следвай ни: