Живко Желев вече 3 години е президент на Национална волейболна лига (NVL) и през този период първенството у нас стана изключително интересно и оспорвано, а волейболните двубои започнаха да привличат все повече публика в залите и да се гледат на живо от все повече хора в телевизионни излъчвания.

Sportal.bg потърси Живко Желев, за да разберат феновете на волейбола какво да очакват от новите сезони в efbet Супер Волен и Висшата лига.

- Г-н Желев, начело на НВЛ-мъже сте вече 3 години. Получихте отново доверието на УС на БФВ за нов мандат веднага след Общото събрание в събота. Това оценка за вашата работа ли е?

- Тук стандартният отговор е: „Не съм аз човекът, който трябва да дава оценка за работата си, а клубовете“. Аз обаче ще бъда откровен и директен. Да, мисля, че доверието е напълно заслужено с оглед на свършената работа до момента. Имахме среща с президентите на клубовете от efbet Супер Волей в началото на лятото и още тогава бяха категорични, че трябва да продължим аз и екипът ми работа. Ако трябва бърза ретроспекция да направя за изминалия период, то успяхме да надградим много. Имахме стратегия, цели и задачи, които си следвахме. Не без помощта на клубовете, разбира се. Поехме НВЛ в лошо финансово състояние, стабилизирахме положението, привлякохме партньори, осигурихме устойчивост за години напред. Много е важно, че има разбиране у колегите и всички гледаме в една посока като цел-развитие на продукта български клубен волейбол. Веднъж като си гарантирал обезпеченост на една организация, от тук нататък можеш да развиваш идеите си. И ние това правим и ще правим.

- Президентът на БФВ Любомир Ганев каза, че сте вдигнали много високо летвата за другите комисии. Ще продължи ли тази летва да се вдига?

- Който ме познава, знае, че няма да останем на това ниво, а ще продължим да надграждаме. Много добре познати във волейболните среди са хора като Александър Попов, Огнян Томов и Сашо Йовков, които също винаги преследват високи цели. Като прибавим към тях и доказани професионалисти като Христо Апостолов - Оперативен директор на НВЛ и Атанас Върбанов - директор „Маркетинг и Реклама“, сами разбирате, че посредствеността или живуркането не е присъща за нито един от нас в ръководството на НВЛ. Ще използвам възможността да им благодаря публично, както на тях, а също така и на колегите от клубовете в Ефбет Супер Волей и Висша лига. Ние може да създаваме условия, но клубовете са тези, които създават съдържанието и посоката.

- А каква е посоката?

- Посоката е да бъдем веднага след водещите първенства в Европа. Ние вече се доближаваме и като ниво на игра и като изисквания. Вижда се как клубовете работят все по-професионално, генерират все по-големи бюджети и правят все по-силни отбори. Напомням ви, че тази година имаме отбор директно в групите на ШЛ, както и още три претендента в следващите по сила европейски турнири. Берое 2016 пък участва в Балканската купа и беше на един мач от влизане в „Купата на Претендентите“ в Европа. Всичко това е резултат на усилията на Хебър, Нефтохимик, Дея спорт, Левски София и ЦСКА през последните години. Няма как да говорим, че скоро ще си съперничим с клубните шампионати в Полша, Италия или Русия, защото на този етап разликата е огромна. Ние сме реалисти и действаме стъпка по стъпка. efbet Супер Волей вдигна неимоверно много нивото, което се вижда и признава, както от фенове, състезатели и треньори, но и от специалисти от другите страни. Така че посоката е да продължим да привличаме сериозни партньори, да увеличаваме зрителската аудитория и да модернизираме шампионатите с новите технологии. Имаме един проблем, който обаче няма как да решим по обясними причини. А той е – спортната инфраструктура, но на този етап такава е обективната даденост. Ако навсякъде разполагаме с хубави зали, то и нивото ще се вдигне още повече, удоволствието ще бъде тройно по-голямо за феновете в залата, а и ТВ-зрителят ще бъде много по-удовлетворен. Ето, в Разлог очакваме след 2 години да бъде готова новата зала, в Бургас тече ремонт на „Младост“. Надявам се в скоро време да разрешат проблема и ЦСКА и „Черно море“, които заслужават да имат хубави зали и да пълнят трибуните. И Красимир Илиев и Сашо Попов имат готовност за инвестиции в свои собствени зали, до колкото знам, но трябва местната власт да отговори. Защото нека си го кажем – зрителят иска не само да отиде в залата, но и да се чувства комфортно. Но това засега е извън нашите възможности да реагираме. Посока сме задали и във Висша лига.

- Като казвате Висша лига, какво имате предвид?

- Там по-бавно текат процесите на развитие по обясними причини. Основно финансов е проблемът и възможността на колегите от втория ешелон да развият отборите си. Като цяло е полупрофесионално нивото там, защото повечето играчи работят и тренират рядко. Разликата в бюджетите с отборите от efbet Супер Волей е в десетки пъти. Има последната година-две някакво раздвижване на нивото, но то е още много далеч от това на елитните ни отбори. Затова сме насочили усилията си към популяризиране още повече на Висша лига, за да може самите клубове да бъдат привлекателни за партньори. Осигурихме от този сезон пълно телевизионно покритие на срещите от Висша лига. През миналата година излъчвахме в сайта на НВЛ повечето двубои, и се оказа, че интересът е по-голям от колкото очаквахме. Затова една от задачите ни за максимално покритие вече изпълняваме. Отделно ще осигурим чрез една интернет-платформа, която е вече наш партньор, излъчвания и на някои срещи от шампионата с необходимия ПТС и журналисти на място. Ще се постараем максимално голямо и медийно покритие да им осигурим чрез нашите информационни канали, а надявам се и чрез вас - медиите, които да помогнете също. Защото да развиваш спорт в днешно време, не е лесно, ако нямаш подкрепа.

- Една от темите, която много се коментира последните години е свързана с привличането на много чужденци в колективните спортове. Това не е ли все пак в ущърб на клубовете, които могат да си позволят повече класни чужденци и пробив в европейските клубни турнири, както и по-силен вътрешен шампионат?

- Темата е много дълга, но ще се опитам да я систематизирам. При нас правилото за 3-ма чужденци на игрището е до 2028 година. Разбира се, имаше идеи от клубове и за 4-ма и за 6-ма едновременно да се позволява на игрището, но… Това какво ще донесе на българския волейбол като цяло?! Нищо. Ще имаме 100 чужденци във вътрешния шампионат, но няма да имаме национални отбори. В същото време е утопия да се вярва, че вече едно първенство може без чужденци. Ние сме длъжни да създадем условия на конкуренция в България, такива, че да може да израстват талантите от школите, както и да създаваме родни играчи. На този етап, предвид факта, че е ограничен броят на българските волейболисти на добро ниво, а целите на клубовете и конкуренцията става все по-ожесточена, се усеща „дупката“ и за това сме с 3-ма. А това пък от своя страна е предизвикателство към клубовете да привличат не „чужденци на килограм“, а опитни или такива, които ще свършат работа. Смятам, че сме намерили баланса на този етап в НВЛ, т.е. хем имаме чужденци на добро ниво, хем не спираме развитието на младите, а конкуренцията се вдига с всеки сезон. И резултатите се виждат вече и в националните отбори при подрастващите, повечето от които, да не кажа всички – играят в efbet Супер Волей. Имаме вече подготвена конкретна идея, която сме заимствали от други държави за интегриране на повече юноши в мъжките отбори и плавното преминаване от юноши към мъже. Но нека я обсъдим с клубовете и ще я обявим тогава. От колективните спортове, волейболът се най-много грижи за подрастващите си, което е видно за всички.

- Да очакваме ли нововъведения от новия сезон?

- Разбира се, че ще има, макар това да е свързано с повече разходи, но развитие без пари - няма как. Ще улесним още повече работата на съдиите в комуникацията по между им, защото силите са вече толкова изравнени сред отборите, че една или две точки може да решат цял мач. С „пускането“ на втори Видео чалъндж, намалихме напрежението, но в същото време няма как да покрием все още всички срещи. Всеки клуб вече осигурява сериозни бюджети, взема добри чужденци, гони влизане в плейофите и конкуренцията на игрището ще бъде много сериозна. И ако досега винаги сме имали един или два клуба в efbet Супер Волей, които отстъпваха сериозно на другите, а 8-те отбори в плейофите почти винаги бяха ясни, то тази година имаме 12 отбори, всеки от които е с реален шанс да бъде в плейофната фаза. Изравнени сили, оспорвани битки… Какво по-хубаво от това за феновете на волейбола?! Затова сме насочили усилия и в посока да минимизираме страничните въздействия върху играта.

Иначе отново имаме изненади за феновете чрез различни инициативи в социалните ни мрежи. Играта Фентъзи Волей се „лапна“ веднага от огромен брой участници, в пъти повече от нашите очаквания като първа година. Имаме и някои идеи, които са в процес на реализация, така че нека да бъдат готови, за да ги обявяваме. Иначе не е сериозно.

Следвай ни: