Старши треньорът на националния ни отбор по бокс за мъже Жоел Арате направи своя анализ на изминалото европейско първенство до 23 години в София. България се отличи с пълен комплект медали при мъжете на шампионата. Радослав Росенов (60 кг) спечели трета поредна титла в тази възраст. Уилиам Чолов грабна сребърен медал при 75-килограмовите, като това е второ отличие за него след бронза през миналата година в Будва (Черна гора). Дебютантът Румен Руменов (67 кг) се окичи с бронз.

„Като цяло съм доволен, но можеше и по-добре. Спечелихме три медала, което е много добър резултат на Европейско първенство. Видяхте, че конкуренцията наистина беше изключително сериозна, дойдоха световни и европейски шампиони. Можехме поне още един медал да вземем, но Микита (Горбатенко) загуби в напълно равностоен мач, а освен това той беше и болен по време на турнира. Ясен Радев не успя да вземе участие на шампионата, който също бе потенциален финалист.

"Поздравления за Радослав Росенов. Изигра цели пет мача, показа много добра физическа форма и заслужено спечели златния медал. Целта пред него е да стане четирикратен европейски шампион в тази възраст, той вече има три титли. Няма друг такъв случай в историята и съм убеден, че догодина ще го направи. Много съм доволен и от Уилиам Чолов. Направи здрав мач на финала с украинеца, за мен напълно равностоен и съм малко учуден, че съдиите не му дадоха третия рунд. Но сребърния медал също е напълно заслужен. Радвам се и за Румен (Руменов), който спечели бронз. Той е младо момче, тепърва играе на подобен шампионат, в тази възраст. Има потенциал, трябва да продължи да работи, за да се развива. Страхотен малшанс на полуфинала при него, с тази аркада, която се получи в края на първия рунд. Изцяло съдийско решение да дадат 3:2 за арменеца. Това бе равен рунд, можеше и да е в наша полза"

"Благодаря на президента на федерацията Красимир Инински, на министерството на спорта за подкрепата. Благодаря на моя екип, с който свършихме много добра работа, както и на треньорите по клубовете. И на това първенство се видя, че имаме голям потенциал и с правилна работа ще продължим да развиваме боксьорите към голямата цел – Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028“, обобщи ситуацията треньорът Жоел Арате.

Снимки: БФ БОКС/Startphoto.bg

Следвай ни: