Рилски спортист ще се изправи срещу френския Льо Портел в третия си мач от турнира ФИБА Къп в Самоков. Срещата от група F, където са още отборите на Калев/Крамо (Естония) и Алба Фехервар (Унгария), ще се изиграе утре от 19:00 часа. Преди това Sportal.bg реши да попита бившия треньор на самоковския тим Людмил Хаджисотиров - Удо за неговта прогноза за предстоящия сблъсък.

"Френските отбори и френската лига са традиционно силни. Дори тези, които са по-назад в класирането са на различно ниво от нашата действителност, колкото и да е неприятно това да го кажа. Струва ми се, че има хора в България, които подценяват малко френската лига, но тя наистина е изключително силна.

В момента отборът на Льо Портел е 14-и във вътрешното първенство, а е един от фаворитите във ФИБА Къп, защото във вътрешното първенство е с една победа и четири загуби. Сега, последния мач го загуби от лидера във Франция, но е сериозен отбор. Имат латвийски национал, трима американци, един център 213 см, още един 210 см. Подобни са на отбора на Шоле, с който играхме с Рилски преди две години. Те бяха доста висока класа и винаги е много сериозно предизвикателство да се играе срещу френските отбори, най-вече заради големите тела, атлетизма и физическата игра. Последните години доста от отборите във Франция играят и организиран баскетбол със здрава защита, по-тактически и стават трудно преодолим противник.

В първия кръг загубиха от отбора на Калев, който играе много добре като стил баскетбол, като грамотност, като отборен баскетбол в нападение и в защита, но миналата седмица Льо Портер спечели срещу Алба Фехервар с 30 точки разлика, което е показателно.

Лошото е, че в този мач с Рилски им трябва задължителна победа. Те в момента са с една победа и една загуба и при този регламент на турнира ще се борят с всички сили да спечелят. За Рилски е също задължителна победа. Мисля, че преди успеха, по-скоро те ще търсят борбеност и да изглеждат доста по-добре от предишните мачове, чисто като облик и като игра. Успеят ли това нещо да направят, няма да имат толкова напрежение и може да се получи по-добър резултат. Но ще бъде доста труден мач.

Мисля, че Рилски спортист има потенциал да играе добре. И последния път говорихме, че запазването на ядрото от миналата година плюс Арнет и тримата нови чужденци е добро начало и за мен е сериозен плюс. Просто реалността в евротурнирите е много различна. Жалко е , че реално отборът, който е шампион на България, с тези възможности трудно може да се противопоставя на други отбори от добро средно ниво в Европа. И това не е нещо ново, не е новина. Това от доста години вече се случва в България, независимо кой е шампион или втори. Въпреки това, нещата в баскетбола се решават на терена и аз мисля, че напрежението ще е повече върху французите. Ако Рилски успеее в началото да не позволи на съперника да се откъсне и да стане голяма разлика, мачът е по-близък и прехвърли напрежението върху тях, ще имат шанс да се борят за победа, но ще бъде труден мач.

Проблемът срещу Льо Портел е, че ръстово са доста сериозни и имат превъзходство там. Високите играчи на Рилски не трябва да трупат нарушения. Ако успеят да изконтролират това нещо, мисля че ще успеят да играят добре.

Надявам се Рилски да покаже по-добре лице, отборът да играе борбено, по-освободено, да направи добър мач и да успее в края да се поздрави с победа.", смята Людмил Хаджисотиров.

Следвай ни:

Снимки: Sportal.bg