Общински съвет – Варна прие новия подробен устройствен план за парка в район „Аспарухово“ въпреки позицията против на Инициативен комитет на граждани от района. По силата на новия план на алеята край плажа ще бъдат изградени паркинг за близо 1000 автомобила.

От името на инициативния комитет Мартин Златев призова новия ПУП да не се приема, защото има изисквания по процедурата за приемането му, които не са спазени. Той освен това припомни, че гражданите на района сами са направили обществено обсъждане на проекта, след което са дали 10 предложения за промени. Между тях са да не се прави паркинг по крайбрежната алея и да не се възстановява комплексът „Детски свят“. „Нито едно от тях не е прието“, заяви Златев.

Той предупреди, че ако планът бъде приет, комитетът ще организира референдум за бъдещето на парка.

Проектът за ПУП последователно беше защитен от главния архитект на Варна арх. Виктор Бузев, от председателя на архитектурната комисия към съвета Димитър Карбов (НФСБ), Янко Станев (СДС) и Марица Гърдева (ГЕРБ). Всички те заявиха, че обвиненията на инициативния комитет, че процедурата за приемане на ПУП е в нарушение на закона, не са верни. Гърдева открито обвини Златев, че лъже хора в район „Аспарухово“, че в парка ще има застрояване.

Свилен Стойчев, представител на гражданското сдружение „Варна диша“ заяви в отговор, че организацията ще обжалва плана. Причината е, че от 2015-а има решение, че за изготвянето му не е необходима специална екологична оценка. След това обаче на плажа е открито местообитание на рядкото и защитено растение Персийска поветица (Convolvulus persicus). Според „Варна диша“ това налага изготвянето на екологична оценка.

„Заедно с инициативния комитет решихме да търсим това растение, не го намерихме“, коментира гл. архитект на Варна Виктор Бузев.

Думата по темата взе и кметът на Варна Иван Портних, който също заяви, че стои зад плана. „Има много спекулации, едва ли не че хотели ще се строят там. Не, ще има санитарни възли, места, в които майките да могат да сменят памперсите на бебетата“, обясни той и обяви, че това ще е новата Морска градина на Варна.

Кметът на Варна съобщи също, че вече е получен и последния документ, който е бил необходим за да се пристъпи към изграждане на Рибарското пристанище в "Аспарухово" и в непосредствена близост с парка. 

В крайна сметка с гласовете на мнозинството от съветниците предложението за нов ПУП на Аспарухов парк, а решението беше прието с ръкопляскания.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html