Нападателят на Милан Оливие Жиру, който преди дни навърши 36 години, даде интервю пред „Екип“, като сред обсъдените теми бяха периода му с Франк Лампард в Челси, настоящия му сезон с италианския шампион, пренебрегването от националния тим на Франция, шансовете да играе на Мондиал 2022 и ролята му на лидер в състава на „росонерите“.

За работата си с Лампард в Челси

Помня периода ми с Лампард, който беше труден, защото не играех много. Бях много близо до това да премина в Интер през януари 2020-а, но в крайна сметка останах и той реши да ме пуска в игра. Така отбелязах 8 гола в последните 10 шампионатни мача. Помня първото попадение от тази серия. То беше за победата с 2:1 над Тотнъм. Открих резултата с воле, което мина между гредата и Юго Лорис. Лампард ме „съживи“ и достигнахме до четвъртото място, а то ни класира за Шампионската лига, която спечелихме след това.

За настоящия си сезон с Милан

Винаги съм го казвал: докато имам физическите възможности и тялото ми позволява, ще се опитвам да поддържам най-високо ниво. В главата си винаги съм имал тази голяма мотивация. Преди две години казах, че ще играя още две години, но сега все още съм доста добре. Договорът ми изтича в края на кампанията и ще видим какво ще стане. Аз обаче не си поставям ограничения. Върнах се от лятната ми ваканция в отлична форма, след като „презаредих батериите“. Нашият край на миналия сезон беше труден заради битката с Интер за Скудетото. Преследвахме титлата и я спечелихме. След този триумф настоящата кампания ще бъде трудна, защото трябва да се затвърдим. Започнахме добре в първенството, а аз стартирах с 4 гола в 8 мача от Серия "А", както и още 1 попадение в ШЛ.

🗣 Giroud reflects on time at Chelsea and hints at wanting renewal: "I feel like an old man who can still contribute"https://t.co/NH2xKoFoKv #SempreMilan

— SempreMilan 🏆 (@SempreMilanCom) October 5, 2022

За липсата на повиквателна за Франция през юни

Това може да се окаже скрита благословия. Както казах, тогава тъкмо бях преминал през труден край на сезона с Милан заради Скудетото. Бях компенсиран за това разочарование да не бъда повикан за националния отбор, като получих дълъг период на почивка, както и доста време със семейството ми. От опит знаех, че този период с мачове на всеки три дни между Серия "А" и ШЛ ще бъде труден. 

За възможността да играе на Мондиал 2022 и головия рекорд на Тиери Анри за Франция

Какъв процент си давам да бъда на Мондиал 2022? Няма да давам никакъв процент. Показах това, което трябваше. Направих най-доброто от себе си, за да бъда там. Сега мисля за Милан. Дали избирам да играя на третото си Световно първенство или да подобря рекорда на Анри? И двете! Но не, определено избирам да защитавам нашата световна титла. А ако мога да изравня или задмина Тити, това би било голям бонус.

Olivier Giroud (36) on his World Cup chances:

"I've shown what I had to show. I've done my best to be there."https://t.co/LLEwolVzJK

— Get French Football News (@GFFN) October 5, 2022

За ролята на лидер

Чувствам се като старец, който все още може да допринася. Също така се надявам да бъда като по-голям брат, който иска да даде и сподели опита си на по-малките. Това е от нещата, които правя в Милан.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите мачове от италианските Serie A и Coppa Italia, на живо, в ефира на MAX Sport 3.

Снимки: Gettyimages