Аржентина и Хърватия излизат в спор за място на финала на Мондиала в Катар. "Гаучосите" са финалист от преди осем години, а "шахматистите" играха финал преди четири години. Това най-вероятно е последен шанс за Лионел Меси и Лука Модрич да стигнат до световната титла.

Аржентинците преследват първата си титла от 1986-а година насам. Лионел Меси и неговите съотборници стигнаха дотук, след като спечелиха група със Саудитска Арабия, Мексико и Полша, а след това на елиминациите последователно се справиха с Австралия и Нидерландия. Вторите в света пък бяха в група с Мароко, Белгия и Канада, в която събраха 4 точки и продължиха напред, за да надвият след това с дузпи Япония и Бразилия.

2014: Lionel Messi 🇦🇷

2018: Luka Modric 🇭🇷

The two previous #FIFAWorldCup Golden Ball winners are set to go head-to-head 🤩#Qatar2022 pic.twitter.com/zC0OHnKBrq

— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) December 13, 2022

Досега Аржентина и Хърватия са се срещали два пъти на мондиали - във Франция през 1998 и в Русия през 2018. В първия случай “албиселесте” надделяха с 1:0, а във втория “ватрените” прегазиха съперника си с 3:0. Отделно отборите са изиграли помежду си и две контроли - през 2006 и 2014 г,. като в тях пак си размениха по един успех.

#Qatar2022

La Selección @Argentina ya se encuentra en el estadio.

Desde las 16, 🇦🇷 vs. 🇭🇷 pic.twitter.com/oMttsjd7sS

— Selección Argentina 🇦🇷 (@Argentina) December 13, 2022

Крайните защитници Гонсало Монтиел и Маркос Акуня са наказани заради натрупани жълти картони. Това е причината като титиляр да излезе Николас Таляфико. Лионел Скалони е направил още една промяна от мача с Нидерландия. Лисандро Мартинес е оставен на пейката, а сред титилярите е Леандро Паредес. Това означава, че "гаучосите" се връщат към защита с четирима. В тима на Хърватия няма никакви промени от срещата с Бразилия и Златко Далич разчита на същата единайсеторка.

Introducing #Croatia starting lineup for the #FIFAWorldCup semifinals! 🤩 #ARGCRO #Qatar2022 #Family #Vatreni❤️‍🔥 pic.twitter.com/xHABQ2aDju

— HNS (@HNS_CFF) December 13, 2022

АРЖЕНТИНА - ХЪРВАТИЯ

АРЖЕНТИНА: Мартинес, Молина, Ромеро, Отаменди, Таляфико, Де Паул, Паредес, Фернандес, Мак Алистър, Меси, Алварес
ХЪРВАТИЯ: Ливакович, Юранович, Ловрен, Гвардиол, Соса, Брозович, Ковачич, Модрич, Пашалич, Крамарич, Перишич

Снимки: Imago