Бившият мениджър на женския отбор на Фулъм разкри, че футболистките са били защитавани от набезите на Мохамед Ал Файед, бивш собственик на клуба и баща на бившия любовник на принцеса Даяна Доди Ал Файед, заради склонността му към млади блондинки.

За кратко милиардерът беше шеф и на нашата суперззвезда Димитър Бербатов, когато той играеше за Фулъм.

Ал Файед почина през семтември 2023 г. на 94-годишна възраст.

Гауте Худжинс, който ръководи отбора от 2001 до 2003 г., каза пред Би Би Си, че членовете на екипа са знаели, че босът „предпочита млади, руси момичета“, поради което на футболистките е забранено да остават насаме с него.

Фулъм излезе с изявление, в което изрази „дълбока загриженост“ от смущаващите новини, които се появиха за поведението на Ал Файед по време на управлението му като собственик на известния лондонски универсален магазин Harrods.

А именно в документалния филм, излъчен в четвъртък, няколко жени обвиниха Ал Файед в сексуално насилие, твърдейки, че са били жертви на атаки, докато работят там. Адвокатите, представляващи тези жени, подчертаха, че е „малко вероятно“ да няма повече потенциални жертви. „Където и да е бил, ще има пострадали“, каза адвокат Мария Мула, която представлява жените в съда.

Въпреки че към момента няма информация някой от Фулъм да е бил жертва на малтретиране, клубът е започнал вътрешно разследване, за да установи дали има засегнати. От клуба призоваха всеки, който има информация, да се свърже с полицията.

Худжинс, който ръководеше отбора в периода, когато Фулъм стана първият женски професионален футболен клуб в Европа, каза, че персоналът е бил наясно с предпочитанията на Ал Файед и е взел мерки да защити играчите. „Беше ни ясно какво се случва, така че се уверихме, че тези ситуации не могат да се случат“, каза Худжинс.

Ал Файед, който купи Фулъм през 1997 г. за 30 милиона паунда, е запомнен с това, че изведе мъжкия отбор до Висшата лига. Инвестицията му в женския футбол обаче беше краткотрайна – въпреки че през 2000 г. Фулъм стана професионален отбор, финансовата подкрепа беше оттеглена през 2006 г. и отборът беше понижен на полупрофесионално ниво през 2003 г.

Интересното е, че Худжинс разкри, че по време на престоя си във Фулъм всъщност е получавал заплатата си от Хародс, а не от самия клуб. „Беше доста странно, когато получих фиш за заплата с логото на Harrods върху него. Договорът дори включваше възможността да работя в техния хранителен магазин в Дъблин. Това със сигурност нямаше да се случи днес“, каза той.

От Фулъм побързаха с изявление: „Изказваме нашето искрено съчувствие към всички жени, които споделиха своя опит, и работим активно, за да установим дали някой в ​​нашия клуб е бил засегнат.“ От клуба отново призоваха всеки, който има информация, да се свърже със службата по защита на тима или с полицейските власти.

Източник: "Труд"