Тази вечер от 22:00 часа предстои финалът в най-новия турнир на УЕФА - Лигата на конференциите. През миналия сезон трофеят стана притежание на Рома, а сега в спора за него излиза друг италиански тим - Фиорентина, който ще се изправи срещу Уест Хам. Домакин на сблъсъка ще е стадион "Еден Арена" в Прага, а главен съдия ще е испанецът Карлос дел Серо Гранде.

Фиорентина ще играе европейски финал за пети път в историята си. "Ла Виола" не може да се похвали с голяма успеваемост в решителните двубои и спечели единствено КНК през 1961 година след две победи срещу Рейнджърс. Днес "виолетовите" ще станат първият клуб, който ще запише участие във финалите на 4 различни европейски клубни турнира.

Уест Хам има във витрината си трофея от КНК през 1965 година, когато надделява срещу Мюнхен 1860. През 1976 година пък "чуковете" губят финала в същия турнир срещу Андерлехт. 

Какъв беше пътя на двата отбора до днешния мач? Фиорентина завърши на втората позиция в своята група в компанията на Истанбул Башакшехир, Хартс и РФС. Впоследствие тимът от Флоренция елиминира последователно Брага, Сивасспор, Лех (Познан) и Базел.

Уест Хам беше безапелационен в груповата фаза, като спечели и шестте си мача срещу Андерлехт, Силкеборг и ФКСБ. Така лондончани пропуснаха плейофите, след което отстраниха АЕК Ларнака, Гент и АЗ Алкмаар. Като цяло съставът на Дейвид Мойс постигна впечатляващите 13 победи и едно равенство в турнира.

Победителят от финала в Прага ще спечели не само трофея, но и правото да участва в Лига Европа през следващия сезон - нещо, което съперниците не успяха да заслужат с представянето си в своите първенства.

На вратата на Фиорентина застава Пиетро Терачано, а четиримата бранители пред него са Додо, Никола Миленкович, Лука Раниери и Кристиано Бираги. Роландо Мандрагора, Софиан Амрабат и Джакомо Бонавентура са тримата в средата на терена, а в предни позиции старши треньорът Винченцо Италиано залага на Николас Гонсалес, Лука Йович и Кристиан Куаме. На пейката остават Жонатан Иконе, Рикардо Сапонара и Артур Кабрал.

Микаел Антонио ще действа на върха на атаката на Уест Хам, а зад него ще играят Джаръд Боуен, Лукас Пакета и Саид Бенрама. Двойка дефанзивни халфове ще са Томас Соучек и Деклан Райс. Отбрната пред Алфонс Ареола е в състав Владимир Цоуфак, Курт Зума, Наиф Агер и Емерсон Палмиери. Тило Керер, Пабло Форналс и Дани Ингс са сред резервите. 

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages