Спортният директор на Нюкасъл Дан Ашуърт разкри, че „свраките“ провеждат свое разследване относно казуса със Сандро Тонали, който бе наказан за десет месеца заради нелегални залози. Халфът е правил това по времето, когато е играл за Бреша и Милан. На „Сейнт Джеймсис Парк“ не знаят дали през лятото, когато сключиха с „росонерите“ сделката на стойност 55 милиона паунда за Тонали, в италианския клуб са били наясно с проблемите на играча. Ако подобно нещо се установи, то Нюкасъл може да предприеме и правни действия срещу Милан.

„Трудно е да разбера какво други клубове знаят или не знаят. Всичко, което можем да направим, е да обърнем внимание на нашето вътрешно разследване, на вътрешния процес. На другото ми е трудно да отговоря, защото не знам. Това бе огромен шок, огромна изненада.

Сандро ще тренира с отбора и ще остане свързан със съотборниците си. Вероятно ще идва и да гледа мачовете. Важно е той да усеща, че е част от клуба. Важно е за неговото психично здраве. Той няма дълго време да остава далеч от клуба и да се прибира Италия. Ще се връща там за ден или два, защото има програми, в които е задължен да участва. Преди всичко той е човешко същество. Сигурно му е по-трудно от всеки друг. Имаме програма, която да го подкрепя и за щастие, той може да тренира с отбора, което е страхотно. Съставяме програма за това какво може и какво не може да направи през следващите месеци, за да го върнем през август в перфектно състояние."

Запитан дали в този период, в който няма да играе, ще има промяна в заплатата на Тонали, Ашуърт отговори:

„Ситуацията с договорите на всеки е играч е лична и поверителна. Всичко, което мога да кажа е, че Сандро е изключителен, откакто се случи това, и сътрудничи напълно. Той чувства, че сам е разочаровал себе си“.