Атлетико Мадрид се провали при гостуването си на Лас Палмас и загуби с 1:2. По този начин "дюшекчиите" пропуснаха да излязат начело в класирането на Ла Лига. Кириан Родригес (51') и Бенито (75') дадоха солиден аванс на домакините, преди Алваро Мората да върне едно попадение в 83-ата минута. На три пъти гредите спряха мадридчани, които останаха с 25 точки - три по-малко от водачите Реал Мадрид и Жирона. Лас Палмас се изкачи на деветата позиция със 17 точки.

Атлетико пристигна на Канарските острови след 6 поредни шампионатни победи. Диего Симеоне отново пусна в предни позиции Антоан Гризман и Алваро Мората, а като титуляр в средата на терена започна Пабло Бариос, който доскоро лекуваше травма. В защитата си партнираха Стефан Савич, Аксел Витсел и Марио Ермосо.

Лас Палмас изненада мадридчани с агресивната си игра в началните минути, но не създаде чисти положения пред вратата, пазена от Ян Облак. Атлетико лесно губеше топката в центъра, но организира няколко опасни контри. В 15-ата минута Бариос шутира право в ръцете на Алваро Валес, а в 23-ата Гризман изведе Рикелме, който в последния момент беше блокиран от бранител на домакините.

Малко по-късно Гризман закъсня със стотни от секундата да засече центриране от левия фланг. В 33-ата минута Родриго де Пол стреля от далечна дистанция, но не затрудни Валес. В ответната атака Мунир Ел Хадади шутира силно, но и неточно. 

Атлетико не промени нищо след почивката и бше наказан. В 51-ата минута Гризман загуби топката на тъчлинията, тя остана в игра и домакините се възползваха. Хавиер Муньос технично пропусна за Кириан Родригес, а той с премерен удар до гредата матира Облак - 1:0. Гостите можеха веднага да изравнят, но късметът им обърна гръб. Родриго Рикелме се измъкна отляво и шутира, топката срещна десния страничен стълб, удари се в главата на плонжиралия Валес и още веднъж в гредата, преди стражът на Лас Палмас да я захлупи.

В 57-ата минута Мората падна в наказателното поле, но нарушение нямаше. Симеоне пусна в игра Маркос Йоренте и Анхел Кореа вместо Коке и Гризман. Малко по-късно на терена се появиха Хосе Хименес и Саул Нигес. Младокът Рикелме беше най-опасният футболист на "дюшекчиите" и получи още един шанс да вкара гол, но не уцели добре топката и я прати високо в аут.