Един от претендентите за Златната топка Родри обяви, че футболистите могат и би трябвало да стачкуват заради непрекъснато повишаващия се брой мачове, които трябват да играят в рамките на един сезон. През сезон 2024/25 виждаме формат на Шампионска лига с минимум два мача повече преди фазата на елиминациите, а предстои и Световно клубно първенство през лятото на 2025-а.

Други големи футболни звезди изказаха принципното си съгласие с Родри, че календарът става безумно дълъг. В Англия изчислиха, че всеки титуляр на Манчестър Сити може да изиграе максимум 76 мача през сезон 24/25 в турнирите Къмюнити Шийлд, Премиър лийг, Купа на Лигата, ФА къп, Шампионска лига и Световното клубно първенство. Ситуацията за другите топ първенства на Европа не е много по-различна, а дори не включваме мачовете за националните отбори.

Джосеп Гуардиола обяви, че евентуална промяна в тенденцията за увеличаване броя на мачовете може да дойде само от играчите и никой друг.

“Ако нещо ще се променя, то това ще дойде от играчите. Само те имат тази власт. Футболният бизнес може да съществува без треньори, спортни директори, медии и собственици, но не може да провеждаш футболен мач без играчи”, сподели Гуардиола, цитиран от ВВС.

Някои като треньора на Байерн (Мюнхен) Венсан Компани призоваха за въвеждане на таван на броя на мачове, в които всеки футболист да може да участва. Баварците могат да изиграят максимум 64 мача този сезон. Основни фигури като Хари Кейн играха 45 мача за Байерн миналия сезон плюс 7 пъти за Англия на Евро 2024, а през настоящата кампания голмайсторът вече записа и два двубоя в Лигата на нациите.

От Асоциацията на футболистите Fifpro през юли съобщиха, че максимумът на мачове за един играч в един сезон е между 50 и 60, а всичко над този брой е опасно за здравето.

Следвай ни: