Манчестър Сити приема Арсенал днес от 18:30 в новото дерби за титлата в Премиър лийг, макар, естествено, да става въпрос за едва пети кръг в първенството. Именно тези два отбора си оспорваха триумфа с най-ценния трофей в английския футбол през последните два сезона и очакванията са това да се случи за трети пореден.

“Гражданите” направиха 0:0 с Интер в първия си мач от Шампионска лига през седмицата и не толкова резултатът е изненадващ, колкото фактът, че не отбелязаха гол. Това не им се беше случвало 18 поредни официални мача, като последният случай беше именно 0:0 с Арсенал на 31 март тази година. Ерлинг Холанд отново беше незабележим срещу Федерико Ачерби и сега ще бъде амбициран да продължи великолепната си голова серия в Премиър лийг - той е само на едно попадение от влизане в “клуб 100” на Ман Сити, а вече има 9 гола в шампионата.

Трудно е да се прогнозира, че внушителната домакинска серия на Сити ще приключи - тя вече наброява 32 мача във Висшата лига, а в нея “гражданите” са записали само 6 равенства. Джосеп Гуардиола пък има 7 победи, 1 равенство и 1 загуба в мачовете за първенство срещу Микел Артета, а конкретно срещу Арсенал каталунският специалист е спечелил най-много двубои в кариерата си на мениджър - 20.

Арсенал също направи 0:0 с италиански тим през седмицата за старт на Шампионска лига, но “артилеристите” сякаш трябва да са по-доволни, че не загубиха гостуването си на Аталанта. Героичните спасявания на Давид Рая опазиха точката за “топчиите”, които иначе в Премиър лийг вече изостават с 2 точки от Ман Сити и със сигурност трябва да избегнат поражението в дербито с тях, за да не се отдалечат прекалено много прекалено рано.

В шампионата Арсенал се представя достатъчно солидно, като забележителен е и фактът, че тимът вече цели 11 поредни мача не е изоставал в резултата. Силата при статични положения на отбора на Артета си пролича и в предишния кръг при успеха с 1:0 над Тотнъм чрез гола на Габриел Магаляеш.

Гуардиола няма да може да разчита на контузените Оскар Боб и Нейтън Аке, докато лазаретът на “топчиите” е по-изпълнен - Микел Мерино, Мартин Йодегаард, Киърън Тиърни, Олександър Зинченко и Такехиро Томиясу.

Следвай ни: