Отборът на Европа победи състава на Останалия свят и спечели "Лейвър къп" – мегасблъсъкът в тениса, който беше разигран в рамките на три дни в Берлин.

Победата на европейците донесе испанската звезда Карлос Алкарас, който в последната среща се наложи над Тейлър Фриц (САЩ) с 6:2, 7:5. По този начин тимът на Европа спечели с 13:11 и взима купата за пети път след 2017, 2018, 2019 и 2021 година. В европейската селекция играха още руснакът Даниил Медведев, представителите на Германия Александър Зверев и Ян-Ленард Щруф, Каспер Рууд (Норвегия), българската мегазвезда Григор Димитров, както и Стефанос Циципас (Гърция) и Флавио Коболи (Италия).

Реално испанската мегазвезда започна деня за Европа, а след това и го завърши с успех. Заедно с Каспер Рууд той стартира с успех на двойки над Бен Шелтън и Франсис Тиафо с 6:2, 7:6 (8:6).

По-рано днес Бен Шелтън от САЩ победи Даниил Медведев (Русия) с 6:7 (6:8), 7:5, 10:7. Шелтън се възстанови от поражението в мача на двойки и даде своя принос за надеждите на Тима на Останалия свят, който с тази среща поведе с 11:7. За Медведев пък това беше второ поражение на турнира, като преди това падна от друг американец – Франсис Тиафо с 6:3, 4:6, 5:10.

Team Europe lift the Laver Cup for the fifth time.#LaverCup pic.twitter.com/CER8Edbt8h

— Laver Cup (@LaverCup) September 22, 2024

Веднага след това на корта излезе Александър Зверев. Германецът се справи с Тиафо също в три сета – 6:7 (5:7), 7:5, 10:5. Номер 2 в мъжката ранглиста изоставаше с един сет и беше позволил пробив на Тиафо, но успя да се върне в срещата и да осигури решаващ трети сет-тайбрек. Именно там той си осигури четири мач-бола, а при последното разиграване Тиафо изпрати топката в аут от форхенд.

Така се стигна и до последния мач на сингъл, в който Алкарас гарантира успеха на европейския отбор. Алкарас впечатли и с доста сериозна добра физическа подготовка, след като му трябваха само час и половина на фона на маратонската серия в германската столица. В първия сет направи два пробива и реално контролираше темпото. Във втората част Алкарас поведе с 3:1, но допусна да му бъде върнат пробива за 4:4. В 11-ия гейм обаче се възползва от две топки в мрежата от американеца и осъществи втори пробив в частта, затвърден от подаване веднага след това.

Григор Димитров взе участие само в първия ден на турнира, когато постигна победа за отбора на Европа. Макар и с признаци на контузия, Димитров не позволи изненада и доказа класата си над Алехандро Табило (Чили), побеждавайки го със 7:6 (7:4), 7:6 (7:2).

Турнирът "Лейвър Къп" носи името на австралиеца Род Лейвър – единственият тенисист в Оупън-ерата, който е печелил и четирите турнира от Големия шлем в рамките на една и съща година – през 1969-а. Отборът на Света е печелил трофея през 2022-а и през 2023-а година, а през 2020-а година не се провеждаше заради пандемията от КОВИД-19.

Турнирът се разиграва от двата отбора в рамките на три дни. В първия победите носят по една точка за актива, през втория – две, а в третия – три.

Следвай ни: