Спортно-техническият директор на Локомотив (Пловдив) Илко Пиргов говори пред медиите на стадиона в парк "Лаута". Бившият вратар на Пирин (Благоевград), ЦСКА, Черно море, Литекс и "смърфовете" направи това след загубата на тима на Любослав Пенев с 0:2 от Крумовград.

"Мисля, че е честно и нормално клубът да излезе с някаква позиция след интервюто на г-н Любослав Пенев от вчера. Като пряко замесен в случващото се в клуба, бих искал да изразя моята гледна точка и гледната точка на Локомотив. Искам да запозная черно-бялата общественост каква е ситуацията в клуба.

Относно трансферите - селекцията с г-н Пенев беше доста труден процес. От първия ден показа някаква почти незаинтересованост. В средата на юни, когато се разбра, че най-вероятно г-н Пенев ще бъде новият треньор на Локомотив (Пловдив), имах среща с него, представих му списък с български футболисти, които се очаква да напуснат отборите си. Отделно съм изгледал 280 футболисти и съм му предложил между 30-40 футболисти. С някои от тях наистина не се получиха нещата, но това е двустранен процес, не винаги можем да привлечем футболист, който харесваме ние. Имаме рамка в бюджета, с която трябва да се съобразяваме - аз и всеки в клуба. Не знам той доколко е доволен от футболистите, които предложих, но от негова страна почти не бяха предложени никакви. Единствено и само футболисти от Хебър. Аз бях против. Не искам да обиждам Хебър, но самият профил на клуба не отговаря на този на Локомотив. Целите в Локомотив са по-високи.

Трансферът на Мичи Нтело е следствие от клауза в договора на г-н Пенев, осигуряваща му процент от всички изходящи трансфери на Локомотив. Действията и подходът на г-н Пенев към Мичи Нтело провокираха неговата продажба. Г-н Пенев няма никакъв интерес от спортно развитие на клуба. Личният финансов интерес е първостепенен фактор във всички негови действия и решения. Отношението на г-н Пенев към Мичи Нтело ни принуди да го продадем. Това е рекорден трансфер за Локомотив.

Г-н Пенев в частен разговор с мен поиска да издейства продажбата на Оливер Камдем. Казах му, че е невъзможно. Отказах този трансфер. Друг проблем - испанските треньори, които са на заплата в клуба. Нямам идея какъв ценз имат, дали са треньори, физиотерапевти, нямам никаква идея. Идваха два пъти, първият път беше на лагера в Боровец. В частен разговор с г-н Пенев исках резултатите от изследванията, той ми каза, че тези резултати са за лично ползване. Това е несериозно - клубът плаща заплата на някого, но не получава резултатите. И до днес не знам каква работа са свършили тези треньори.

За осемчасовия работен ден - това беше продиктувано от отношението на г-н Пенев към тренировъчния процес. Имаше тренировки, в които той пристига 20-30 минути преди тренировката с автомобила си, няма време да се оправи, това беше проблем и по време на подготовката, при селектирането на футболисти. Срещу Берое в Стара Загора отборът пристигна на стадиона час и половина преди началото на мача, г-н Пенев пристигна с личния си автомобил 35 минути преди началото на мача. Това е меко казано несериозно. Не го изисквам аз или г-н Крушарски като собственик, това го изисква институцията Локомотив. Личният пример е от огромно значение за всички футболисти в клуба.

Условията за работа в клуба - ако условията, които предоставя Локомотив, не отговарят на изискванията на г-н Пенев, най-нормалното беше преди да си подпише договора, да каже това нещо и да не приеме офертата. Не е сериозно това да е причина за слаби резултати. Започвам девета година в Локомотив, при тези условия спечелихме три купи, едно второ място, всички треньори преди него са нямали проблеми с условията. Това е несериозно - ако не те устройват условията, най-нормалното е да не приемаш работата.

Процесът за регистрацията на футболисти извън ЕС в България е тромав. Г-н Пенев беше запознат с тези срокове, зависим като клуб пряко от институциите в България, Локомотив не решава сам какъв да е срокът за изваждане на работна виза. Г-н Пенев също е много добре запознат с това.

Г-н Пенев не е изградил нищо тук към днешна дата. Над 20 години съм бил професионален футболист, работил съм с доста големи треньори, говоря като бивш състезател, досега не бях виждал подготвителен период с по една тренировка на ден. При нас няма двуразови тренировки, откакто г-н Пенев пое отбора. Беше засегната и темата за школата на клуба. Сигурен съм, че г-н Пенев не знае името на нито едно дете от школата или от втория отбор, той не е заинтересован с всичко случващо се в клуба.

След мача с Локомотив (София) казва: "Търсихме победата, не победихме, но важното е, че сумираме точки. Още една точка и продължаваме". С цялото ми уважение към г-н Пенев, но това изказване е неадекватно. Целите на Локомотив са много по-големи. Никой не може да ме убеди, че нямаме футболисти към днешна дата, с които да не можем да победим Локомотив (София), Хебър и Крумовград вкъщи. Както иска да ми го обяснява.

Огромен проблем имахме в началото на сезона - треньорът на вратарите от екипа на г-н Пенев е без никакъв лиценз. Това ни създаде огромни трудности. Има правила. Клубът трябваше да назначи лицензиран треньор на вратарите, също на заплата. Всички изисквания на г-н Пенев са осигурени - плодове след всяка тренировка, хранене и т.н. Ние обаче изискваме резултати. Локомотив е с отрицателна голова разлика, това не отговаря на целите на клуба.

Оставката е морален акт, имам принципи, нямаше как да не изляза с оставка и аз. Ако г-н Пенев остане треньор, няма шанс аз да остана в Локомотив. Искам да говоря лично с г-н Крушарски, за да го убедя да изплати последната заплата в клуба. Имаме забавяне от пет дни. Това го правя само заради Локомотив, надявам се да успея", каза шефът на Локомотив (Пловдив).

Следвай ни: