Феновете на Борусия (Дортмунд) не само се насладиха на убедителна победа на любимия си отбор със 7:1 над Селтик в основната фаза на Шампионската лига, но и привлякоха световното внимание с банери срещу УЕФА.

„Жълтата стена“, както е известен секторът с агитката на „жълто-черните“ издигна надпис „УЕФА Мафия“, който беше придружен от два транспаранта. На единия пишеше „Не ви е грижа за спорта, единственото се интересувате от парите“, а на другия беше изписан линк към сайт, който е срещу реформите на европейската централа в Шампионската лига.

Борусия (Дортмунд) ще бъде глобен с поне 20 000 евро заради „УЕФА Мафия“. Именно такава беше паричната санкция, която беше наложена на Олимпик (Марсилия) през пролетта на 2022 г. заради банер със същия надпис по време на плейофа от Лигата на конференциите срещу Карабах.

Феновете на Борусия имат и предишни протести срещу УЕФА. По време на двубоя от груповата фаза на Шампионската лига срещу Нюкасъл Юнайтед през миналия сезон, привържениците хвърляха фалшиви пари, златни кюлчета и тенис топки на терена и показваха множество банери, които критикуваха ръководния орган на европейския футбол.

Два от транспарантите съдържаха същото послание като показаното срещу Селтик във вторник. Рисунки, изобразяващи президента на ФИФА Джани Инфантино, президента на ПСЖ Насер ал Хелайфи и бившия шеф на Ювентус Андреа Аниели, също бяха показани. Германският клуб беше глобен със 7375 евро от УЕФА за хвърлените предмети по терена, но не последва наказание заради банерите срещу УЕФА.