Спортинг (Лисабон) остана един от малкото отбори в Шампионската лига без загуба. Португалският гранд спечели с 2:0 гостуването си на Щурм (Грац) в Клагенфурт и заема трето място в класирането с актив от 7 точки. Попаденията за "лъвовете" бяха дело на Нуно Сантош (23') и Виктор Гьокереш (53').

Щурм имаше своите шансове, но ги пропусна. Австрийците допуснаха трето поражение в турнира. Освен тях с три поражения до момента са още Цървена звезда и Слован (Братислава).

Преди днешния мач Щурм регистрира загуби от Брест (1:2) и Брюж (0:1). В австрийското първенство обаче тимът е лидер, а неотдавна разгроми с 5:0 хегемона от последните години РБ Залцбург и това беше сериозен повод за оптимизъм сред феновете на "черно-белите".

Спортинг взе 4 точки от първите си два двубоя в ШЛ. "Лъвовете" от Лисабон победиха с 2:0 у дома Лил, а след това направиха 1:1 като гост на ПСВ Айндховен. Отборът на Рубен Аморим продължава да има само една загуба в официален мач през сезона - тази срещу Порто за Суперкупата на Португалия.

Щурм и Спортинг бяха съперници и през миналия сезон, но в групвата фаза на Лига Европа. Тогава португалците се наложиха с 2:1 в Грац и с 3:0 на своя "Жозе Алваладе".

Любопитен факт е, че от седемте си визити в Австрия Спортинг е побеждавал само два пъти - и двата срещу Щурм. Освен това, "зелено-белите" за първи път в историята си не допуснаха загуба в три поредни гостувания в Шампионската лига.

Unsere elf Honigdachse für den Europacup-Fight gegen @SportingCP! 🦡⚔️ #sturmgraz #UCL #STUSCP
____________
STU -:- SCP |⏱️21:00 Uhr pic.twitter.com/j3rNsEKIN5

— SK Sturm Graz (@SKSturm) October 22, 2024

Треньорът на Щурм Кристиан Илцер заложи на двама нападатели в лицето на Сийди Ята и Мика Биерет. Томи Хорват беше в ролята на "десетка", а по-дефанзивни функции в средата на терена имаха Точи Чуквуани, Вилиам Бьовинг и Малик Ялкуйе. На вратата застана Кел Схерпен, а защитното каре оформиха Юсуф Газибегович, Емануел Айву, Никлас Гейрхофер и Димитри Лавале.

O nosso 𝙊𝙉𝙕𝙀 𝙄𝙉𝙄𝘾𝙄𝘼𝙇 para o jogo desta noite 👥 #STUSCP #UCL pic.twitter.com/wXUpQCA0uI

— Sporting CP (@SportingCP) October 22, 2024

Головата машина Виктор Гьокереш поведе нападението на Спортинг, заедно с Тринкао. В халфовата линия Рубен Аморим избра Жени Катамо, Даниел Браганса, Мортен Юлманд и Максимилиано Араухо. Защитата пред Франко Израел беше в състав Рикардо Есгайо, Дзено Дебаст, Гонсало Инасио и Нуно Сантош.

Тимът на Щурм се опита да е агресивен в началото, но бързо усети, че има срещу себе си противник, който го превъзхожда. Спортинг атакуваше разнообразно и сякаш беше само въпрос на време да открие резултата. Това се случи в 23-ата минута след образцова комбинация и завършващ удар на левия бек Нуно Сантош. Той се оказа непокрит на далечната греда, а вратарят на домакините Схерпен нямаше как да спре удара му.

Малко след това попадение Виктор Гьокереш пропусна отличен шанс да удвои аванса на Спортинг. Постепенно домакините се окопитиха и на свой ред създадоха няколко добри атаки. Вилиам Бьовинг беше опасен отдясно, а Франко Израел трябваше да спасява изстрел на Сийди Ята. В края на полувремето Тринкао застраши вратата на Щурм, но Схерпен внимаваше и запази шансовете на тима си за положителен резултат.

Второто полувреме затвърди превъзходството на Спортинг. Гостите бързо вкараха втори гол благодарение на Гьокереш и спокойно контролираха срещата. Шведският национал се разписа в 53-ата минута, след като овладя топката на тъчлинията, преодоля Схерпен и няколко бранители, а после елегантно насочи топката в опразнената врата.

Победата на португалците можеше да е и по-убедителна, но удар на Тринкао премина на сантиметри от гредата, а в последните минути Гьокереш стреля неточно от удобна позиция. Щурм също атакуваше, но в нито един момент не остана впечатлението, че е способен да измъкне нещо от двубоя.

Следвай ни: