Европейските грандове Реал (Мадрид) и Борусия (Дортмунд) направиха истински спектакъл на "Сантиаго Бернабеу" в испанската столица в мач от третия кръг на основната фаза на Шампионската лига. Двата тима се срещнаха на финала в турнира през миналия сезон и тогава мадридчани триумфираха на "Уембли" в Лондон с 2:0. Сега "лос бланкос" спечелиха с 5:2, като направиха фантастичен обрат и за пореден път показаха защо са №1 в европейския клубен футбол. Дортмундци пропиляха аванс от два гола, тъй като първото полувреме завърши при резултат 0:2 след попадения на Дониел Мален и Джейми Гитънс, съответно в 30-тата и 34-тата минути. През второто полувреме обаче домакините реализираха цели 4 попадения. хеттрик направи бразилският нападател Винисиус Жуниор (62,86, 90+4), а по едно попадение реализираха Антонио рюдигер (60) и Лукас Васкес (83).

За Реал това е втора победа от началото на сезона в турнира и "лос меренгес" са девети във временното подреждане с 6 точки. Борусия е на пета позиция, също с 6 точки, като германците тази вечер претърпяха първо поражение от началото на сезона в Шампионската лига.

Тази вечер двата тима изиграха зрелищен мач, в който първото полувреме бе за гостите от Дортмунд. "Жълто-черните" играеха със самочувствие и в 30-тата минута сътвориха чудесна комбинация, при която Серху Гираси изведе Дониел Мален в отлична позиция пред вратата на Тибо Куртоа и нидерландският нападател не сбърка - 0:1.

Дортмундци продължаваха да изглеждат по-добре на терена на стадион "Сантиаго Бернабеу" и в 34-тата минута "матираха" съперника си с нова чудесна атака, при която този път Мален центрира отдясно и английският нападател Джейми Гитънс изпрати топката в мрежата за 0:2.

Футболистите на Карло Анчелоти се опитаха светкавично да отговорят на предизвикателството и в 36-тата минута в рамките на секунди уцелиха два пъти напречната греда. Първо бразилското крило Родриго с атрактивно изпълнение от въздуха удари гредата, а веднага след това Джуд Белингам опита добавка от съвсем близко разстояние, но и той нямаше шанс - топката пак се отби от гредата, тупна на голлинията и се върна на терена.

До края на първата част резултатът не бе променен, но през второто полувреме "белите" се вдигнаха на щурм и в заключителните минути отнесоха своя съперник, като вкараха три късни гола. Обратът започна в 60-тата минута, когато германският защитник Антонио Рюдигер се възползва по перфектен начин от хубавото центриране на Килиан Мбапе отдясно и с глава преодоля стража Грегор Кобел.

Само две минути по-късно резултатът вече бе 2:2. Хърватският ветеран Лука Модлич изведе Мбапе в добра позиция в наказателното поле, играч на Борусия изби топката, но тя попадна право на крака на връхлитащия Винисиус Жуниор и бразилецът на празна врата без проблеми реализира.

Натискът на мадридчани се усилваше и в 83-тата минута дългогодишният играч на тима Лукас Васкес направи резултата 3:2. Той получи топката отдясно на вратата на германците и без да иска направи "двойно подаване" с действалия неориентирано в тази ситуация Юлиан Брант. Озовал се малко късметлийски в изгодна позиция, макар и не от най-добрия ъгъл, Васкес реши да стреля и Кобел не успя да направи спасяване.

Интригата окончателно уби Винисиус в 86-тата минута. Бързоногият бразилец направи удивителен индивидуален рейд и с прецизен изстрел не остави шансове на Кобел. В четвъртата минута на добавеното време бразилецът оформи и своя хеттрик, след като отново нанесе премерен удар, а Кобел трябваше да извади за пети път тази вечер топката от мрежата си.

По този начин мачът приключи по страхотен за испанския гранд начин, въпреки че развоят му през първото полувреме бе доста по-различен.

Getty Images
Getty Images