Снимка Булфото

Синята зона във Варна да работи и в почивните и празнични дни, предлага кметът на Варна Иван Портних, научи Moreto.net. В наредбата, изпратена за разглеждане до Общинския съвет, е посочена и друга промяна - удължаване на работното й време до 20.00 часа.

Промяната би била в интерес за живущите в центъра.



Към момента зоната за платено кратковременно паркиране работи само в делнични дни от 9.00 до 19.00 часа. Според документа, над 25 на сто от местата за паркиране там са свободни. Когато синята зона не работи, свободните места са до 10 на сто, а на места и до 5 %. Наблюденията са за периода от септември до февруари. 

В Община Варна има постъпили сигнали от граждани и фирми за липса на свободни паркоместа в обхвата на синята зона извън работното й време, се посочва в проектонаредбата . 

Очаква се промяната в работното време да донесе близо 900 хил. лева допълнителни приходи за година. От тях 680 000 лева ще са от кратковременното паркиране, а 210 000 лева – от поставяне на „скоби”.

За осигуряване на промяната в работното време на Синята зона се налага и увеличаване на щата на „Паркинги и синя зона” с 40 щатни бройки. Назначаването на още служители е наложително и заради рибарското пристанище, което ще бъде въведено в експлоатация и обслужвано от общинското предприятие. Така числеността на „Паркинги и синя зона” ще набъбне до 263-ма служители. 

Предложението на кмета за промяна в Наредбата за организация на движението на територията на Община Варна ще бъде обсъдено на две комисии към местния парламент - “Правна” и “Структури и общинска администрация”. За да влезе в сила трябва да бъде гласувано и на заседание на Общинския съвет.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html