Нова бронзова статуя се появи днес в центъра на Варна. Тя е на възрастен мъж, облечен според модата от началото на ХХ век. Паметникът е разположен срещу сградата на театъра и това е първата и важна улика, по която може да се познае на кого е.

Човекът, увековечен със статуя е Иван Церов - кмет на Варна в периода 1909 - 1912 година. Именно тогава е инициирано строителството на сградата на театъра, към която е обърнал погледн новия паметник. Една от най-известните снимки на Церов е именно от поставянето на основния камът на културната институция.

Иван Церов е роден на 26 март 1857 година във великотърновското село Церова кория. Завършва богословско училище към Лясковския манастир. Учителства в Габрово, Свищов, Варна и родното си село. От 1890 е инспектор към Варненското учебно окръжие, тогава издава Христоматия по българска литература за средните училища. В периода 1909 – 1912 е кмет на град Варна. По време на неговия мандат започва строителството не само на новата театрална сграда, а също се полага основния камък по каптажа на варненския водопровод, изграждат се нови улици, канализация и обществени сгради. Основен дарител за изграждането на Девическата гимназия във Варна. Умира на 18 януари 1938 година във Варна.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html