Как може това да бъде дузпа? Този въпрос си задават множество фенове и потребители в социалните мрежи във връзка с отсъдения в полза на Реал Мадрид наказателен удар в края на изминалия двубой срещу Еспаньол от Ла Лига. От него Килиан Мбапе реализира за крайното 4:1.

Става дума за ситуацията, при която Карлос Ромеро продължително задържа Ендрик от “белите”. Нападателят на домакините, след като първоначално е хванат, не се отказва. Тук реферът дава авантаж, при което бразилецът успява да продължи още няколко метра, след което пада на земята. Видимо в момента на падане краката на Ендрик са извън наказателното поле, но независимо от това главният съдия Мунуера Монтеро посочва бялата точка. Интересно е, че и неговият колега на ВАР Де Бургос Бонгоечея се съгласява с решението и не го кара да изгледа повторение.

Правилото в случая гласи, че за място на нарушението се взема точката, в което то завършва, а не започва. Да, но краката на Ендрик са извън наказателното поле, ще попитат мнозина.

В случая обаче, според някои фенове в социалните мрежи, главният арбитър най-вероятно отчита това, че макар краката на нападателя да не са дори на линията на наказателното поле, то над нея или даже вътре в полето е друга част от тялото му, с която той може да реализира гол. Това автоматично означава, че в случая това е дузпа.

I don’t need to be explaining this, but the foul took place in the box, Endrick was pulled down in the box, this is equivalent of a player whose feet is outside the box but commits a foul or handball in the box. It’s an obvious penalty pic.twitter.com/YehW7yNVtm

— ZEUS🐐👑 (@RMAzeus) September 21, 2024

Сходно е правилото за засада, където краката на атакуващия футболист може и да не са зад линията на последния, но зад нея примерно да се намира главата му.

Следвай ни: