Президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас призова за борба срещу нелегалните предавания на мачовете от испанското първенство.

"Трябва да осъзнаем каква точно е основната задача на спорта като цяло и поставям това над новите турнири. Ако тази динамика не се промени до две-три години, ще видим спад в приходите от телевизионни права и това със сигурност ще се отрази на футбола. Над 200 милиона евро от права на Ла Лига ще отидат за подпомагане на други неща. Има повече от 50 хиляди професионални футболисти и това ще се отрази на абсолютно всички", коментира Тебас, цитиран от вестник "Марка".

Той  призна, че около 40 процента от привържениците в Испания използват нелегални канали, за да наблюдават двубоя от Примера и Сегунда дивисион.

"Как потребителят получава възможността да гледа мачовете? Чрез приложения. В Аржентина някои приложения вече бяха премахнати. Ще повдигнем наказателни обвинения срещу Google, защото последният доклад от миналата седмица показа, че 40 процента от испанското население използва нелегални канали, за да гледа мачовете. Ако не решим този проблем, ще се окажем в много, много трудна ситуация. Законът е на наша страна и това е ясно, но тези, които пускат нелегалните канали винаги са една крачка напред", каза още Тебас.