Две български състезателки правят фурор в колежанското първенство по волейбол на САЩ от началото на настоящия сезон 2024/25.

Цветелина Илиева, която играе на поста посрещач и Александра Колева, която играе на поста разпределител, са избрани за Играч на седмицата в своите конференции. Но това не  е всичко. И двете ни представителки печелят признанието за втори пореден път от началото на сезона, съответно в третата и четвъртата седмица, на 16 и 24 септември.

Цветелина Илиева се състезава за университета Binghampton, в конференция America East Conference. За нея тези две номинации са поредни в нейната кариера зад Океана, в която има много отличия включително и All American през миналия сезон. Почти във всеки мач тя е най-резултатна в атака и е лидер на своят тим. В последния мач тя реализира 24 точки ( 2 аса, 2 блока).

Цвети попадна и в разширения списък на женския национален отбор на България, но не успя да получи шанс за изява в Лигата на нациите.

Цветелина Илиева е водач в класацията на своята конференция за най-добър нападател с 221 точки.

Тя е трета в класацията на сервис, като има 22 директни точки от начален удар.

Александра Колева е състезател на университета Florida A&M, в конференция South West Athletics Conference (SWAC). Тя играе на поста разпределител.

От началото на сезона Александра Колева прави много силно представяне за своя тим, като бе с основен принос за поредица от пет поредни победи над силни съперници, което допринесе за първата номинация за Играч на седмицата, на 16 септември.

В изминалия седемдневен период тя продължи с отличните си изяви, като се отличи с 98 асистенции и 25 защити и това доведе до втора поредна номинация за Играч на седмицата.

Българската разпределителка държи най-доброто постижение на конференцията за настоящия сезон за най-много асистенции в мач – 55 и най-много асистенции в тригеймова победа - 30.

Александра Колева е лидер в индивидуалната класация при разпределителите в своята конференция, като заема първото място с 305 асистенции.

Българската разпределителка е на четвърто място в индивидуалната класацията на сервис с 16 аса.

Следвай ни: