Спортният директор на Барселона Деко отказа да обвини селекционера на Испания Луис де ла Фуенте за контузията на младото крило Ламин Ямал, като вместо това изрази неодобрението си спрямо натоварения футболен график.

“Проблемът не е в Де Ла Фуенте. Той върши своята работа като селекционер и се опитва да вика най-добрите играчи. Трябва да се направи нещо с календара. Всички мачове на националните отбори са официални, а преди не бяха толкова много. Очевидно е, че младите футболисти са подложени на твърде много мачове. Така е и с Гави и Педри, но не само с нашите играчи. Изглежда, че рискуваме живота си във всеки двубой. Трябва да внимаваме с Ламин, който все още е в процес на развитие, но ако гледаме само себе си, ще бъдем несправедливи към останалите”, коментира Деко пред RAC1.

🔵🔴 Barça director Deco on Lamine Yamal’s future: “For sure Lamine can be a main face and reference for this club for several years”, told Rac1.

“I’m not gonna compare him with Messi or others… we love to have Lamine at our club, take care of him and appreciate him”. pic.twitter.com/i3eQuVyKJ5

— Fabrizio Romano (@FabrizioRomano) October 18, 2024

Той също така изрази мнение, че не е подходящо Ямал да бъде сравняван с клубната легенда Лионел Меси. “Винаги ще има сравнения, защото футболът е страст и идолопоклоничество, като не можем да искаме обратното от хората, но всяко нещо идва с времето си. Ламин твори своята собствена история. Лео, Йохан, Иниеста и Роналдиньо имаха своите моменти. Ламин има всичко нужно, за да бъде лице на този клуб, и е прекрасно да го имаме при нас, да се грижим за него и да го ценим. Неговите зрялост и вземане на решения да нехарактерни за 17-годишен играч. Той нямаше късмета на Меси да израсне в отбор, който постоянно печелеше, а е част от процес на обновяване”, заяви ръководителят на каталунците.

Does Lamine remind you of Messi?

Deco: "I think so. He's pretty good at making decisions for a 17 year old... I think Leo was lucky to grow up in a club environment that was winning and with a generation that was winning. As for Lamine, he is part of a generation that is… pic.twitter.com/LWazbk1QOd

— Barça Universal (@BarcaUniversal) October 18, 2024

Бившият халф на тима си припомни дебюта на Меси за Барса преди 20 години, като той дойде именно след смяна на Деко, при която аржентинецът влезе в игра. “Той направи дебюта си в исторически момент за клуба и света на футбола. Аз и Роналдиньо бяхме наясно какво предстои да стане. Има играчи, които са докоснати от Бог, и го виждаш от самото начало. Това е нещо различно. С Рони си правихме доста шеги. Казвахме му, че той щеше да бъде “десетката” на Барса и че ние щяхме да го гледаме отстрани. Знаехме, че той имаше възможността да бъде нещо много голямо, но да си представим всичко, което щеше да постигне, беше невъзможно. Технически Роналдиньо е най-добрият футболист, когото съм гледал. Въпреки това никога не съм виждал някой, който да се състезава и да създава опасности така, както го прави Меси. Това е нещо необяснимо и различно, което не се случва често”, сподели той.

16 de octubre de 2004. Messi por Deco. Un antes y un después en la historia del fútbol. ❤️pic.twitter.com/dmDUzoOXOD

— VarskySports (@VarskySports) October 16, 2024

Директорът на Барселона също така засегна и темата с треньорската смяна на клубната легенда Чави Ернандес с Ханзи Флик, която предизвика доста реакции сред футболните фенове и специалисти. “Когато работиш в Барса и си натоварен с отговорност, знаеш, че ще получаваш похвали и критики. Това е нещо, което не ме интересува, като го приемам за част от работата ми. Винаги се опитвам да се подобрявам и да правя нещата добре. Вярвахме, че трябваше да направим смяната. Идеята е генерална и не става въпрос само за Флик. Работата на спортен директор е изтощаваща и не е приятна. Трябва да сменям треньора, да казвам на играч, че няма да разчитаме на него… Въпреки това винаги ми е било ясно, че искам да помогна на Барса да се върне там, където трябва да бъде”, обясни Деко.

Следвай ни: