Бившият спортен директор на Барселона Жорди Кройф разкри детайли от привличането в клуба на Рафиня. Бразилецът беше закупен от Лийдс през лятото на 2022 година срещу 58 млн. евро. В първите си два сезона той като че ли не впечатляваше, но от началото на сегашния е феноменален - 9 гола и 8 асистенции, сред които два хеттрика.

Кройф разкри, че още през 2016 година, когато е бил директор в Макаби (Тел Авив), клубът му е искал Рафиня, който тогава беше във Витория Гимараеш. Високата му цена обаче е отказала израелците. На по-късен етап - вече на “Камп Ноу” - синът на Йохан Кройф отново е насочил интереса си към въпросния състезател.

“Когато се интересувахме от бразилци или португалци, винаги се обръщахме към Деко (настоящият спортен директор на Барса - б.р.) за неговото мнение, защото той ги познаваше - спомня си Кройф пред Movistar+. - Куриозното е, че когато стана дума за Рафиня, ние пак поискахме мнението на Деко, без да знаем, че той е негов мениджър”.

“Помня, че при тази сделка свършихме нещата навреме. Само две седмици по-късно Манчестър Юнайтед платиха 100 млн. евро за играч от Аякс (Антони - б.р.), а Челси се беше насочил към украинеца (Михайло Мудрик - б.р.). Така че тогава цената за Рафиня ни се стори приемлива. Вероятно той не показва това, което хората очакват от един бразилец, но в началото винаги е трудно. Този сезон той вече е като нов играч, а и с капитанската лента на ръката си той е един от най-добрите в Барса”, добави Жорди Кройф.

Следвай ни: