Българският нападател Димитър Митков даде интервю пред БЛИЦ, разказвайки за футбола в Таджикистан и Истиклол (Душанбе), където заигра това лято след раздялата с Локомотив (София).

24-годишният варненец е носил екипите още на Лудогорец, ЦСКА 1948 и Рубин (Казан).


- Здравей, Митко. Първо благодарим, че се съгласи да дадеш интервю за БЛИЦ. Разкажи ни малко повече за Таджикистан, където избра да заиграеш. 
- И аз благодаря за възможността, която ми давате. За държавата Таджикистан все още не мога да говоря много, защото не съм видял почти нищо. Моят отбор Истиклол се намира в столицата Душанбе. От това, което съм видял до момента, мисля, че тази нация сега започва своето развитие. В центъра на Душанбе в по-голямата си част всичко е нормално, има ресторанти, заведения, молове. Доколкото разбрах от по-опитните в съблекалнята, този град е претърпял сериозно изграждане през последните 3-4 години и сега условията за живот са нормални.

Намираш ли страната за по-добра за живеене в сравнение с България?
- Със сигурност не. В България живота е по-хубав, няма какво да се лъжем.

- Адаптираш ли се по-бързо?
Нямам проблеми с адапцията. Както се казва „с времето всичко се лекува“. Момчетата ме приеха и по чудесен начин в съблекалнята, така че всичко е наред.

- Как ти се струва фенската маса в Таджикистан? Може ли да се каже, че хората в бившата съветска република имат фенска култура?
- Честно казано не мисля, че феновете са по-запалени в сравнение със страните на Балканите. Хората тук не са с този фенски манталитет и гледат мачовете предимно за забавление. Нашият отбор има може би най-много привърженици в цялата държава, което е и нормално, защото се намира в столицата ѝ. В мачовете от Азиатската Шампионска лига ходят около 4-5 хиляди души, а в първенството са една идея по-малко.

Успяваш ли да се справиш с конкуренцията в Истиклол - хегемонът в Таджикистан в последните години?
Има доста добри футболисти в отбора. Както казваш - все пак това е най-добрият отбор в Таджикистан, с най-добрите предоставени условия и всичко необходимо, за да може отбор да се развива със сериозни темпове. Вкарах два гола до момента, единият беше за първенството, а другия за Купата, но там отпаднахме. Разчитам на възможностите ми и се опитвам да се представям по-възможно най-добрия начин.

- Как ти се струва нивото на елитната дивизия на Таджикистан в сравнение с нашата efbet Лига?
- Има доста бързи и остри футболисти в първенството, но темпото не е свръх високо. Със сигурност нивото не е по-добро от efbet Лига. Не мога да направя точна равносметка, може би трябва да се върна в България, за да си направя изводите. Има и по-слаби отбори, има и по-качествени, а и все още нямам сериозни наблюдения. Смятам, че нашия отбор е най-добър откъм игра и класа, утвърден шампион в страната. И в момента сме лидери и продължаваме уверено към 13-а шампионска титла, която потенциално би могла да стане 11-а поредна.


- Ще те върна отново към България, към бившия ти отбор Локомотив (София). Следиш ли тяхното развитие до момента, след като започнаха шампионата под ръководството на Иван Колев, твой бивш треньор, който впоследствие бе освободен, а на негово място дойде Антон Велков?
- Имам наблюдение върху тях, да. Започнаха сезона много добре, с добра игра и победи. След това нямам обяснение за спада във формата им.

Смяташ ли, че Антон Велков може да стабилизира представянето им на терена, най-вече и в точков актив....
- Не съм работил с него, не знам каква е неговата методология за работа. Пожелавам му успех, убеден съм, че колективът е най-силното оръжие на Локомотив, това е нещото, което държи отбора. Всички момчета са прекрасни, с някои поддържам връзка и до днес, всеки има своите качества. Има доста опитни футболисти в съблекалнята, които да дърпат отбора и мисля, че е въпрос на време да тръгнат нагоре. Все пак във футбола има и спадове.

- Отборът, с който дебютира в професионалния футбол е Лудогорец. Следиш ли тяхното развитие по света и у нас?
- Следя ги, да. Този сезон имат сериозен конкурент в лицето на Левски, който играе много силен футбол и има амбициите да се бори за първото място. Времето ще покаже, но мисля, че Лудогорец е най-класния отбор, с най-добрите футболисти, с невероятни условия за развитие, с най-голям манталитет, това не е тайна за никого. Там се изпипва всеки един детайл и може би това допринася толкова за всичките техни успехи.

- Работил си със Станислав Генчев първо в Лудогорец, а впоследствие и в Локомотив (София). Какви са впечатленията ти?
- Да, бяхме заедно в Лудогорец и в Локомотив (София). Той ми даде най-много шансове там – играх в Лига Европа, в efbet Лига. Първият ми мач като титуляр бе срещу Левски на „Хювеферма Арена“. Смятам, че той е от голям плюс за Левски. Изключителен професионалист, който именно чрез работата си в Лудогорец с различни треньори придоби много ценен опит и треньорски качества за футбола.

- Вече си около 3 месеца в Таджикистан. Разкажи ни някоя по-интересна и нестандартна ситуация за периода ти там.
- Сещам се за една любопитна ситуация. Когато играхме в Иран и ни предстоеше мач от Азиатската Шампионска лига, бяхме в град Исфахан. Точно тогава се случиха атаките срещу Израел именно от този град.

Имаше ли някаква по-сериозна опасност за вас тогава?
След мача имаше известно напрежение, понеже летищата бяха затворени и трябваше да стоим 2-3 дни в Иран, докато успеем да се върнем обратно. Прибрахме се живи и здрави, това е важното.

- Договорът ти е за срок от една година. Имаш ли намерение скоро да се върнеш в България или предпочиташ да продължиш професионалния си път в чужбина?
- Към момента съм изцяло фокусиран върху представянето си за Истиклол и гледам да се раздавам максимално в тренировките и мачовете и към момента не мисля за завръщане в България.

Как е построен форматът на първенството там? Ще намериш ли време да си дойдеш в България, за да се видиш с близките си?
- Тук сезонът започва около края на месец март и приключва декември. След това ще ни пуснат може би по-дълга почивка и тогава ще се върна в България.

- Какви са настроенията преди определен двубой?
- Тимът е с шампионски манталитет, все пак е ставал 12 пъти шампион на страната, от които 10 поред. Сега сме първи с 42 точки, с 8 повече от втория в класирането и 2 мача по-малко. Всеки мач за нас е труден, защото другите отбори имат много сериозна нагласа за успех. Силно се надявам, че ще успеем да спечелим 13-ата титла на страната.

- Ти си бил младежки национал на България. Гледаш ли малките „лъвчета“ и представителната ни формация, водена от Илиан Илиев?
- Нямам възможност да ги гледам директно, но за съжаление нещата при мъжете не се получават. Убеден съм, че всеки дава максимума от себе си, просто положението е такова. Знаем, че не са едно или две неща, които трябва да се променят, за да тръгне българския футбол нагоре.

ПЕТЬО МАНОЛОВ/БЛИЦ СПОРТ