снимки: "Петел"

Археологическото изследване на разкритите при ремонт порти на древния град Одесос продължава. То се ръководи на място от ръководено лично от доц. Валери Йотов. Археологът твърди, че подобни находки се случват общо взето веднъж на столетие.

Все по-голяма част от древната стена вече е разкрита при разкопките, които всекидневно предизвикват интереса на минувачите. Очевдно е, дори и за хората, които не са специалисти, че древните стени могат да предизвикат не по-малък интерес от Римските терми. Все по-сериозна става възможността те да останат експонирани като свидетелство за древната история на Варна.

Както "Петел" вече писа, в изкопа на ул. "Цар Симеон I" се разкриват исторически пластове от поне три епохи - от римско време, от византийския период и от османския период от 19 век.

Според археолога доц. Йотов, истински шанс за историците е, че находките са в градинка, което дава шанс те да останат разкрити, а не зарити в основата на някоя от многото сгради в сърцето на днешна Варна. 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html