Ювентус претърпя поредна издънка от началото на сезона във всички турнири. „Старата госпожа“ загуби визитата си на новака Монца с 0:1 в мача помежду им от седмия кръг на Серия "А". Единственият гол в мача отбеляза резервата Кристиан Гюткяер (74’), който донесе исторически първи успех за клуба на Силвио Берлускони в италианския елит. „Бианконерите“ завършиха мача в намален състав след червен картон на Анхел Ди Мария (41’), а междувременно българският национал Валентин Антов остана на пейката на домакините.

Гостите излязоха в схема, подобна на 4-4-2, с голмайстора си Душан Влахович и възстановения от контузията си Ди Мария като нападатели. Освен аржентинеца, имаше само още две промени в състава на наказания да гледа от трибуните Масимилиано Алегри. Те са свързани с появата на Федерико Гати и Матия Де Шилио. Домакините пък играха в 3-4-2-1 с Джанлука Капрари на върха на атаката, като той беше подпомаган от Дани Мота и капитана Матео Песина. Впечатление направи и присъствието на Николо Ровела, който е преотстъпен именно от „Старата госпожа“.

𝗧𝗵𝗶𝘀 𝗮𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻’𝘀 #𝗠𝗼𝗻𝘇𝗮𝗝𝘂𝘃𝗲 𝘁𝗲𝗮𝗺 𝗻𝗲𝘄𝘀 📝⚪⚫#ForzaJuve pic.twitter.com/Cr1FVkCiXz

— JuventusFC (@juventusfcen) September 18, 2022

Двубоят започна с минута мълчание заради жертвите от наводненията в Марке. В неговото начало имаше атаки и пред двете врати, но ударите бяха твърде разочароващи. Така в първите 20 минути отборите отправиха общо 7 удара, като почти всички бяха неточни, а един от тях - блокиран. Чак в 28-ата минута се стигна до първия точен изстрел, като тогава Микеле Ди Грегорио улови топката след слаб шут по земя на Влахович. Последваха далечни шутове на Патрик Чурия и Стефано Сенси, като първият излезе в аут, а вторият беше уловен от Матия Перин. 

2017 - Today against Monza Ángel Di María received his first red card in a league game since 30 April 2017 against Nice. Nervous.#MonzaJuve

— OptaPaolo 🏆 (@OptaPaolo) September 18, 2022

В 41-вата минута задачата на и без това разочароващия Юве се усложни още повече, тъй като Ди Мария си изкара директен червен картон. Крилото се ядоса на Армандо Ицо и заби лакътя си в гърдите на защитника, с което си изпроси изгонването.

Di Maria’s red card

pic.twitter.com/YnlysmQ7hH

— All About Argentina 🛎🇦🇷 (@AlbicelesteTalk) September 18, 2022

Логично, втората част започна с домакински натиск предвид числения превес. Първо Капрари се отчете с пропуск след далечен шут, а после Мота не успя да се разпише от близка дистанция, пращайки вместо това топката с аут. "Бианконерите" отговориха чрез Фабио Мирети, но неговият удар беше избит от Ицо. В 56-ата минута именно защитникът центрира за Гюткяер, но изстрелът с глава на нападателя се оказа неточен, въпреки ме той дойде от чиста позиция. В 64-тата Карлос Аугусто пробва шут от дистанция, който беше уловен от Перин. Малко след това вратарят спря и удар Гюткяер. 

Juventus lose 1-0 to Monza. Monza started the day bottom of Serie A.

Juventus in September: DLDLL pic.twitter.com/pqRjgmeVCb

— B/R Football (@brfootball) September 18, 2022

В 70-ата минута Ровела също пробва мерника си, но го направи неточно. Четири минути по-късно домакините стигнаха до заслужения си гол. Тогава Чурия центрира към Гюткяер, който този път беше безгрешен и зарадва повечето фенове на стадиона. В 82-рата минута резервата Мойс Кийн се опита да изравни, но Ди Грегорио улови изстрела му с глава. Неговите съотборници също потърсиха начин да възстановят равенството, но така и не успяха да го направят в оставащото време.

1 - Before Monza, Catanzaro was the only team to have won their first #SerieA game against Juventus. Opening.#MonzaJuve pic.twitter.com/EhtPp1faBU

— OptaPaolo 🏆 (@OptaPaolo) September 18, 2022

За Ювентус това беше пети пореден мач без победа във всички турнири. Тимът остава със само две победи през настоящата кампания, което му отрежда едва осмата позиция в класирането на Серия "А" с 10 пункта от 21 възможни. Монца стартира кръга на дъното, но с историческия си успех тимът се изкачи на 18-ото място в подреждането, събирайки 4 точки в актива си.

МОНЦА - ЮВЕНТУС 1:0

1:0 Гюткяер (74')

Монца: Ди Грегорио, Марлон, Мари, Ицо, Чурия, Ровела, Сенси, Аугусто, Песина, Мота, Капрари

Ювентус: Перин, Де Шилио, Гати, Бремер, Данило, Маккени, Паредес, Мирети, Ди Мария, Влахович, Костич

Снимки: Gettyimages