Двубоят от Лига 1 между Марсилия и Лион, пренасрочен за 6 декември, след като беше отложен след нападение срещу автобуса на Лион, ще се играе на стадиона на домакините “Велодром", съобщиха от Френската футболна лига (LFP).

Дисциплинарната комисия на централата заяви, че няма да предприема никакви действия след инцидента. Решението не се хареса на ръководството на Лион, което каза, че ще обжалва. Първоначално мачът, планиран за 29 октомври, беше отменен, след като автобусът на гостуващия отбор беше замерян с бутилки и камъни, ранявайки треньора Фабио Гросо, докато играчите се придвижваха към "Велодром".

The LFP have announced that they won't take action following Marseille fans' attack on Lyon's team bus. OL have said that they are "deeply shocked" by the decision and have lodged an appeal. https://t.co/Xxb08NoKpD

— Get French Football News (@GFFN) November 9, 2023

На 2 ноември Лигата обяви нова дата за двубоя, но не беше посочено място, а футболният директор на Лион Венсан Понсо призова срещата да се играе на неутрален терен. Вместо това Футболната лига пренасрочи мача отново за стадиона на Марсилия. "Комисията по състезания на LFP реши, имайки предвид информацията и гаранциите, предоставени от властите в Буш-дю-Рон, реши срещата от Лига 1 между Марсилия и Лион да се играе на "Велодром" на 6 декември 2023 година", се казва в изявление на LFP.

🚨 L’OL annonce faire appel de la décision de la commission de discipline suite à l'attaque de nos joueurs et supporters lors de #OMOL

ℹ https://t.co/fxAYurlOBu

— Olympique Lyonnais (@OL) November 9, 2023

След като Дисциплинарната комисия оповести, че няма да накаже Марсилия, защото инцидентите са станали на обществена магистрала и следователно клубът не е виновен, “хлапетата” заявиха, че ще обжалват решението. "Лион е дълбоко шокиран от решението на Дисциплинарната комисия, която не наложи наказания след изключително сериозните инциденти, които попречиха на пристигането на отбора на "Велодром" в неделя (29 октомври)”, се казва в изявление на клуба.

Лион е на дъното на класирането в Лига 1 с четири точки след 10 мача. Марсилия е на девета позиция с 13 пункта.