Дни преди старта на новия сезон във волейболния елит при мъжете - ефбет Супер Волей, един от лидерите в родното първенство и претендент за челото – ВК Нефтохимик 2010 (Бургас) направи изненадваща рокада и се раздели със своя старши треньор Мартин Стоев. И двете страни запазиха мълчание за ситуацията, което говори за една не твърде приятелска раздяла.

За наставник на нефтохимиците бе назначен Иван Станев, който бе помощник в щаба на Стоев. Емблематичният ни разпределител и бивш национал вече има опит на този пост, след като преди един сезон застана начело на бургазлии като играещ треньор, но след това по негово предложение бе назначен старши треньор, а той остана само като състезател и помощник.

Потърсихме Иван Станев за коментар за новия му пост. Той заяви за BGvolleyball.com, че решението един куб да се раздели със старши треньора си преди началото на сезона е изключително трудно, като на този етап, най-важното е неговите състезатели да се фокусират изцяло върху тренировъчния процес и да забравят какво се говори извън залата.

Отново си старши треньор на Нефтохимик. Как приемаш създадената ситуация?

Няма как да скрия, че в края на подготовката, това да бъде сменен старши треньор, без значение от вида спорт, е трудно решение за всеки един клуб. С оглед краткото време, което ни остава до началото на първия ни официален мач, даже нямах и време да помисля.

Изборът бе директно към теб, доволен ли си от оказаното доверие на ръководството?

Доверието се гради с годините. Мисля, че за 14 години като състезател, а и в последните години помощник треньор, между мен и ВК Нефтохимик 2010 съществува нещо повече от едно доверие.

Втори опит на този отговорен пост, готов ли си за предизвикателството?

Щом като при първата възможност станахме шампиони, няма как да ме притеснява това отново да водя отбора. Готов съм.

Една година по късно, чувстваш ли се по опитен и по уверен да водиш отбора?

Има една сентенция: „Никой не се е родил научен“. Опитът и увереността се трупат с годините. И друг път съм го казвал, през цялото това време съм опитвал да попивам от всички треньори, с които съм работил.

За една година трима треньори се смениха начело на Нефтохимик. Не те ли притеснява ветровития пост?

Може би тук трябва да се разбере от доста хора, че преди две години, аз не бях сменен от ръководството, а аз бях човекът, който отиде при президента г- н Огнян Томов и предложих, че за да си върша работата на терена, трябва да застане начело друг човек. Мое беше предложението това да бъде Наско Петров. А относно ветровития пост - няма незаменими хора!

Какви ще бъдат целите пред Нефтохимик този сезон?

14 сезона с „Нефтохимик 2010“ винаги целите са били едни и същи: Титла, купа и суперкупа!

Как се работи в трудната обстановка при ремонта на основната зала и липса на достатъчно място за тренировки?

Тук трябва да благодарим на Община Бургас и в частност на ОП „ Общински имоти“ за това, че въпреки трудностите, успя да осигури и създаде перфектни условия за волейбол в спортна зала „Бойчо Брънзов“ . Засега се справяме с графиците. Да, ще има трудности през годината, но всички знаем, че това е за добро.

Нефтохимик не тръгна по най-добрия начин в подготвителния период. Ще промениш ли нещо?

Има доста неща върху, които трябва да поработим. Остават ни седем дни до първия ни официален мач. В момента най-важното е моите състезатели да се фокусират изцяло в тренировъчния процес и да забравят всичко това, което се коментира извън залата.

Какво си пожелаваш за предстоящия сезон?

Да виждам всеки един двубой препълнена зала „Бойчо Брънзов“ ! Феновете винаги са били показател как се справя един отбор.

Следвай ни: