Отборът на Жирона записа паметна победа с 2:1 при домакинството на Атлетик Билбао от деветия кръг на Ла Лига. Каталунците стигнаха до успеха, след като техният вратар Пауло Гасанига спаси три изпълнени дузпи от трима различни играчи на гостите.

Първата дузпа на баските беше изпълнена в 28-ата минута, след като проверка с ВАР показа нарушение на Арнау Мартинес срещу Алекс Беренгер, който впоследствие изпълни удара от бялата точка, но Гасанига успя да го улови. В 39-ата минута Ясер Асприля опита центриране, а Мигел Гутиерес въобще не игра с топката, което подлъга вратаря Алекс Падийя и така крилото на домакините успя да отбележи дебютното си попадение за тях. Само две минути по-късно обаче „лъвовете“ възстановиха равенството чрез гол на Ойхан Сансет, който се възползва от асистенция на Беренгер.

В 53-тата минута гостите получиха втората си дузпа в мача след намесата на ВАР, тъй като Арно Данжума извърши фал срещу Иняки Уилямс. Именно капитанът на Атлетик се зае с изпълнението от бялата точка, което обаче беше отразено от Гасанига. Тук дойде нов преглед с ВАР, който показа, че вратарят не е бил с нито един крак на голлинията при удара, така че дузпата беше пребита. Този път Андер Ерера реши да се пробва да я реализира, но Гасанига спаси и неговия изстрел от бялата точка.

Така равенството се запази до края на 9-минутното добавено време, когато домакините също получиха дузпа заради нарушение на Айтор Паредес срещу Ладислав Крейчи II при центриране от корнер. Освен това защитникът на баските беше изгонен от игра заради жълти картони за своя фал и оспорването си на съдийското решение. За разлика от съперниковите играчи, резервата Кристиан Стуани беше безгрешен от бялата точка и така донесе драматичния успех за своя тим.

По този начин Жирона прекрати негативната си серия от шест мача без победа във всички турнири и се изкачи на 11-ото място в класирането на Ла Лига, събирайки 12 точки в актива си. От друга страна, Атлетик прекъсна поредицата си от шест срещи без загуба в различните състезания, като остана на шестата позиция в първенството с 14 спечелени пункта.

Следвай ни: