Легендарният Карч Кирали е новият старши-треньор на мъжкия национален отбор на САЩ за Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028.

Кирали поема поста от Джон Спероу, който беше назначен за президент и главен изпълнителен директор на Американската федерация по волейболо на 1 октомври. Спероу беше главен треньор на мъжкия национален отбор в продължение на 12 години.

„Развълнуван съм, че най-големият победител в отбора на САЩ ще се премести от женския отбор, за да поведе мъжете на САЩ в ЛА 2028”, заяви Джон Спероу.

„Имам пълно доверие в способностите на Карч. Той има безкомпромисна работна етика, брилянтен интелект и е всеотдаен учител.“

Кирали поема мъжкия национален отбор на САЩ, след като бе старши треньор на женския национален отбор от септември 2012 година. Съвсем наскоро той изведе жените на САЩ до сребърния медал на Олимпийските игри в Париж 2024.

През 2021 година той помогна на САЩ да спечелят първия си златен олимпийски медал в Токио 2020. Той също така тренира отбора до олимпийски бронзов медал в Рио през 2016 година и до първата световна титла през 2014 година.

„През една четвърт от живота си съм вложил всичко, което имам, в женския отбор на САЩ; първо като помощник, а след това и като старши треньор. Сега е време за нови приключения и нови предизвикателства“, заяви Карч Кирали.

Next stop for the 🐐

UCLA Athletics Hall of Famer, 3x Olympic Gold medalist as a player, and 3x NCAA champion Karch Kiraly has been named the Head Coach of the USA Volleyball Men’s National Team.

Congrats Karch!#GoBruins pic.twitter.com/YqI6QOkYrX

— UCLA M. Volleyball (@UCLAMVB) October 24, 2024

Американският женски национален отбор спечели 3 трофея от Волейболната лига на нациите (VNL) през 2018, 2019 и 2021 година и финалите на Гран При през 2015 година под ръководството на Карч Кирали, който събра рекорд от 327-81 спечелени/загубени мачове за 12-те си години като главен треньор на САЩ.

Преди да стане старши-треньор, той работи като помощник-треньор в продължение на 4 години под ръководството на Хю Маккъчън и помогна на жените на САЩ да спечелят сребърния олимпийски медал в Лондон 2012 година.

View this post on Instagram

A post shared by Rob Espero (@therobonthemic)

Кирали поема мъжкия отбор на САЩ, който спечели бронзовия медал на Олимпийските игри в Париж под ръководството на Джон Спероу и е №3 в света.

View this post on Instagram

A post shared by UCLA Men's Volleyball (@uclamvb)

Кирали е смятан за един от най-великите волейболисти на всички времена. Носител е на два златни олимпийски медала по волейбол в зала (1984, 1988) и един по плажен волейбол (1996).

Той е избран за най-великия волейболист на 20-ти век от FIVB и е въведен в няколко зали на славата, включително Международната волейболна зала на славата (2001), Олимпийската и параолимпийската зала на славата на САЩ (2008) и UCLA Зала на славата (1992).

„Всички ние в USA Volleyball признаваме, че мерилото ни за успех в спорта дойде, когато Карч Кирали изведе отбора на САЩ до златния медал през 1984 година“, каза Джон Спероу.

„Мисля, че е подходящо, когато Карч Кирали излезе на игрището на Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028, той да се състезава с мъжкия отбор още веднъж, този път като селекционер“, добави Спероу.

Следвай ни: